Вкусовете на Смилян по време на Празника на Смилянския фасул

25 лв.

Изчерпан

Описание

Доплащане на място

според покупките

Група

10 – 30 душиИ тази година Смилян ще бъде домакин на Празника на Смилянския фасул на 30.10.2021. Паради ограниченията, произтичащи от разпространението на епидемията от COVID-19, събитието ще бъде ограничено до провеждане на изложба с участващите пана в конкурса „Най-оригинално пано от Смилянски фасул“ в сградата на читалището и базар на местни производители на фасул, картофи, сладка от горски плодове, пресни и сушени горски плодове и билки. Можете също да посетите етнографската сбирка в читалището, популярна като „Музей на фасула“.

Освен да разгледате щандовете на местните производители и да си закупите продукти, произведени в селищата от Горното поречие на р. Арда, запазете си следващия ден, 31.10.2021 за вкусен обяд с типични местни ястия и десерти от “Меню Смилян”, който ще бъде поднесен в комплекс “Млечен дом”.

Вижте още:30.10.2021, 12:30 PM:
Млечен обяд в Смилян по време на
Празника на Смилянския фасул

  • Дегустационен обяд

  • Допълнителна консумация
  • Покупки от производителя
  • Местен водач

За пълно възстановяване на заплатеното капаро, анулирайте поне 14 дена преди датата на пристигане.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

МЕНЮ

  • Яхния от Смилянски фасул и манатарки на фурна
  • “Патетник” с плънка от земна ябълка (предшественикът на съвременния патетник от картофи, които навлизат в района около 1910 г.)
  • Сарми с булгур и цвекло в листа от турпов кочан
  • Телешко с лук и хляб (в миналото сервирано като част от менюто за гости/молитви)
  • Смидарь
  • Блана чорба
  • Ръчно месено хлебче от ръжено и пълнозърнесто пшенично брашно – по 1 бр
  • Чаша айрян

Шеф Снежи Орлова ще демонстрира приготвяне на традиционна яхния от Смилянски фасул и манатарки на фурна, както и на Смилянски смидаль (смидарь) – обредни сладки трохи за новородено.Пазар на млечни продукти от мандра “Родопа Милк” и билковото магазинче на Милка Матева в двора на комплекса.

Занимава се с кулинария повече от 20 години, но най-вече е пекар-сладкар, с интереси към здравословната, вкусна храна. През 2017 година Министерство на икономиката, подкрепя Снежана Орлова в нейните иновативни разработки на продукти с квас. През 2020 година получава сертификат от Университета по Хранителни Технологии в Пловдив, за качеството на използвания квас преминал микробиологичен анализ в немска лаборатория. До настоящия момент е участвала в редица прояви за популяризиране на традиционни хлябове и рецепти. Организира и провежда обучения за повишаване на кулинарната култура, както за деца, така и за възрастни.

Отзиви

Все още няма отзиви.

Бъдете първият написал отзив за “Вкусовете на Смилян по време на Празника на Смилянския фасул”