Bebba macarons в Пловдив

На пръв поглед това начинание изглежда доста екзотично – да произвеждаш изтънчени сладки на основата на бадемова паста под тепетата. Историята на този сладкиш е свързан с Флоренция и фамилията на Медичите, прехвърлена във Франция благодарение на една кралска сватба, когато били поднесени като подарък на трапезата на краля-слънце. Това си говорим с Петър като начало на нашия разговор за старта на техния бизнес. Той се оказва финансист по образование, но има опит и в изкуството – завършил е средното училище за сценични кадри в Пловдив. След пет години в София предпочел да се завърне в родния град. Неговата приятелка Майя стои в основата на тяхната идея да произвеждат френски макарони. Тя имала интересна професия в туризма, която ѝ позволила да пътува много по света. Натрупала богати кулинарни впечатления и се завърнала у нас с амбиция да отвори малък кофи шоп със сладкиши, които се приготвят на място. След като завършила кулинарен курс при водеща сладкарка в столицата, добила повече увереност. В крайна сметка с Петър вече управляват своята малка мечта.

Bebba macarons” отваря врати за клиенти на 28 август 2016 г. Двамата не са правили големи инвестиции в реклама, нито официални събития. Просто отворили и започнали. В началото имали голям късмет, защото съвсем наблизо до тях отворил филиал на училището „Алеко Константинов“. Оттам са основните им клиенти. Иначе процесът на ремонт и регистрация на бизнеса отнел около три месеца, преди това още около половин година правели експерименти у дома, за да са сигурни, че произвеждат качествени сладкиши. От Агенцията за безопасност на храните направили консултация за възможността да произвеждат сладкиши на избраното място. Преди това там имало бистро, закусвалня и фирма за кетъринг. Локацията била избрана съвсем случайно, просто се появила тази опция пред тях и Петър и Майя я наели. Имали спестени пари и ги инвестирали в начинанието. Още в края на първия месец имали малка печалба, което ги мотивира да продължават смело напред.

В началото на декември двамата организираха „уикенд на макарона“ с томбола за всички клиенти, които посетиха мястото. Голямата награда бе пълен буркан с макарони. Това бше нещо като формално откриване на “Bebba macarons”. Петър е подготвил и друга изненада – фото стена с историята на френските макарони. Надяват се тази инициатива да стане традиционна, да има по един такъв уикенд всеки месец. Всъщност макароните им са различни по вкус и цвят, всичко зависи от пълнежа и натуралните оцветители, които ползват. Имат десет основни вида, както и месечни изненади. През първия месец заложили на пълнеж със сладко от боровинки. Толкова много се харесали на клиентите, че сладкото за пълнежа им се свършило. Били го приготвяли през лятото за лична консумация, но направили експеримент и хората го харесали. Надяват се да се получи нещо подобно и с „уикенда на макарона“.

Докато пием качествен чай и аз опитвам деликатния вкус на един лилав макарон, питам Петър за интериорния дизайн. Всичко вътре е направено с много вкус и има чудесна комбинация на цветове и детайли. Той скромно ми споделя, че заслугата е изцяло негова. Запазил си е уменията от годините в гимназията, когато учел сценография. Справил се е чудесно с мебелировката. А Майя се е постарала да украси витрините. Личи си романтичната женска душа, превъплътена в стилни и изискани детайли, добавени с нужната доза умереност и чар. За малко човек се отнася в мечти и си се представя в някое малко парижко бистро.

“Bebba macarons” работи от понеделник до петък през целия ден (7.30-19.30), и в събота с намалено работно време (9.30-17.00). Неделята е за почивка, както се изразява Петър, тогава и Бог си дава време за отдих. Все още мястото има огромен потенциал, засега по-голямата част от клиентите са млади жени и малки деца. Продажбите на дребно постепенно се повишават, но Петър разчита и на специалните събития, като сватби и семейни празници, както и фирмени партита. Френските макарони имат голяма трайност, но са най-добри за консумация между третия и петия ден след датата на производство. Най-търсени са класическите макарони, произведени на основата на ядки, плодове или шоколад. Оцветителите са изцяло натурални, защото така вярват, че трябва да се произвежда всичко. Тънкостите на занаята няма да ви споделяме, за да можете да се насладите на крайния резултат. А той е винаги оригинален и можете да го имате на чудесни цени. Макароните винаги са по 16 гр., и струват 1.29-1.49 лв. за брой.

Вашият коментар

Item added to cart.
0 items - лв.