Local Food в Италия, регион Венето

Италия е пъстра страна, синоним на топлина и гостоприемство. Всеки един регион предлага възможности за кулинарни открития. Лесно достъпен за нас е Венето, много близък по дух и атмосфера. Венеция и Верона са световни туристически градове, където милиони гости се изсипват всяка година. Но истинският вкус на региона може да се почувства в селската част, покрай места като Конелиано, Кастелфранко или Басано ди грапа. Венето е култово място за агротуризъм, с почти три милиона туристи годишно, които посещават над триста малки ферми, обединени в пет асоциации. В какво се крие успеха на Венето?Пристигаме в Тревизо, където гостуваме в дома на Аннализа Милани, която е активен член на местната общност с отношение към фермерската храна и туризма. Тя участва в няколко организации, които си поставят за цел да подкрепят малките фермери и да създават лесен достъп до чиста храна. На международно ниво работи като юрист към ООН в защита правата на жените по света. Преди да се пенсионира е преподавала в местния лицей, все още е активен журналист, пътува до невралгични точки по света, наблюдава изборния процес в страни от Третия свят. Разказва ни как преди десетина години италианските села били почти обезлюдени, младите хора предпочитали да правят кариера в градовете и от това страдали всички. Сега се наблюдава трайна тенденция към връщане на село и активна земеделска работа. Този импулс бил засилен и от създаването на национална мрежа за доставки на местни храни, наречена “chilometro vero”. Нейният брат е преподавател в Аграрната академия на Конелиано. Много от неговите студенти са вече успешни земеделски предприемачи.

Всяка вечер в дома на Аннализа опитваме различни вкусни неща от регионите на Италия, подобна храна трудно бихме поръчали на разумна цена и в най-добрите ресторанти на Венеция. Според нея промяната в нагласите на хората била предизвикана от различни инициативи като движението Slow Food и 5Т Академия.

Аннализа ни развежда за добре дошли в старата част на Тревизо. Градът бил част от Венецианската република през Средновековието. По време на Втората световна война в него е разположена щаб квартирата на немските войски, заради което бива почти целия разрушен от бомбардировки. Сядаме да изпием характерно за региона питие – шприц. Това е коктейл, базиран на прочутото местно вино Просеко. Друг характерен за града световен кулинарен продукт е тирамису. Десертът е измислен през 1942 г., когато в малкото бистро La Beccherie се опитали да разнообразят менюто заради ограничените военни доставки. Получил се кулинарен шедьовър, който днес има множество вариации. Заради войните региона изостанал много. Но след това постепенно се съвзел благодарение на земеделието и туризма. В Тревизо са базирани световните марки Бенетон, Диадора и Лото. Огромно е развитието на агротуризма. Искам да разбера тайната на успеха и се срещам с председателя на асоциация Тurismo verde в провинция Тревизо.

Симоне Барбан е млад човек. Той движи семейната ферма Dal Moro, която е на повече от век. Разказва ми какво означава името – хората на полето винаги са загорели от слънцето и така ги наричат – moro. Прякорът идва от неговия прадядо. За начало правим кратка обиколка из фермата. Виждаме избата, където има бурета с вино, провесени колбаси от местния вид Сопресавичентина, буркани с радикио ди кастелфранко. Всичко от собствената продукция се предлага на гостите на фермата. Симоне посреща туристи само в петък, събота и неделя. През останалото време работи във фермата. Основният бизнес е земеделието, туризмът е подкрепяща дейност. Започнали преди повече от двадесет години, стриктно изпълняват регламентите на регион Венето за агротуризъм. Сядаме да опитаме от неговата фермерска бира и той ни разказва повече за смисъла да се работи с туристи. В началото започнали само с малко бистро, постепенно се разширили. Предлагат местна храна и напитки от региона. Построили и няколко стаи за гости. Симоне се гордее със собствената си продукция от радикио и аспержи, както и с колбасите, които приготвя. Гледа двайсетина прасета и десет крави само за месо. Винаги има по нещо за гостите на фермата. Почиват през втората половина на юли и целия август, тогава времето е топло и влажно, хората са в планината, а те си имат работа на нивите. Той ми дава в резюме техния регламент за развитие на агротуризъм и ми обяснява какви са принципите, за да се случват нещата.

Преди трийсетина години обезлюдяването на селата изглеждало необратим процес и в Северна Италия. През 1990 г. регион Венето стартирал създаването на нормативна уредба за развитие на агротуризъм в действащи земеделски стопанства. След няколко поправки и синхронизация с общата земеделска политика на ЕС, 27 години по-късно резултатите са налице. В началото имало не повече от десетина подобни места, а сега са повече от триста във Венето. Основната цел е да се съхранят местните културни модели при производство на храни и напитки. Също така да се модернизират стари сгради по селата, да се реализира местната продукция чрез туристически услуги на местния пазар. В първите години на нашия век са създадени пет регионални туристически маршрута, които следват стъпките на характерни за Венето продукти. Три маршрута са посветени на виното – Монтело, Просеко и Пиаве, а другите два са за радикиоросо около Тревизо и вариациите му около Кастелфранко и белите аспержи по долината на река Пиаве. Симоне отглежда особен сорт радикио, който се среща само в близките до него няколко села, и никъде другаде по света. Той е от Тревяно, предградие на Кастелфранко Венето.

Всъщност представата за село в Италия е много различна, защото в езика им има поне пет варианта думи за село. Това се дължи на различните традиции и големина на местните общности. На практика регион Венето до голяма степен е тясно свързан с историята на Венецианската република, а днес е мотор на икономиката на страната и лидер в сферата на туризма. На площ колкото Тракийската низина във Венето живеят 5 млн. души, а всяка година регионът се посещава от над 60 млн. туристи. И всички искат да консумират качествена храна и да пият хубаво вино. Усилията на региона да подкрепя земеделието дават своите резултати и все повече млади хора се връщат на село. Субсидиите за регионални продукти са повече от тези на ЕС, което допълнително мотивира предприемачите да инвестират в земеделие. Като цяло във Венето има 16 продукта със защитено наименование за произход и 14 продукта със защитено географско указание. Освен тях има и множество сертификати за характерни вина за региона, както е с вариациите на Просеко. Всичко това е изградено в стройна система от туристическа реклама и маркетинг, нещо което е описано в регламентите за развитие на агротуризъм.

Тръгваме си от фермата на Симоне Барбан с поводи за размисъл. Изводите, които аз лично правя за себе си са, че има огромна разлика между агротуризма в Италия и представата за селски туризъм в България. При нас фокусът е туристическата дейност и затова страдат всички по веригата, които се занимават със земеделие и храни. Докато в регион Венето на първо място са поставени местните кулинарни традиции, на които се крепи и развитието на туризма. И ако при нас от 10 млн. чужди туристи годишно под 1% са клиенти на селския туризъм, в селата между Венеция и Верона този процент е между 10 и 15. И ако в началото преди двайсет и пет години основните клиенти са били италианци, сега над 60% от потребителите на агротуризъм са чужденци. Не бива да се пренебрегва и името на тази асоциация, която се превежда като „зелен туризъм“. Около една трета от всички ферми във Венето разполагат с възобновяеми източници на енергия, като това е един от фокусите за бъдещето – всички оператори на агротуризъм да разполагат с такъв тип енергийно захранване до 2022 г. Инвестициите във Венето се правят в конкретна посока и резултатите не закъсняват.

Регион Венето е разположен в Североизточна Италия. Столицата му е град Венеция, разделен е на седем провинции. Сред най-известните му продукти са белите вина Просеко и Соаве, червеното вино Бардолино, зеленчуците Радикиоросо ди Тревизо, колбасите Сопресавичентина и Прошутовенето, както и сирената Грана падано и Бастардо ди грапа.

Simone Barban
e-mail: turismoverde@ciatreviso.it
www.turismoverde.it

Вашият коментар

Item added to cart.
0 items - лв.