Мармалад от шипки с история

 In Бизнес истории

Село Паволче се намира във Врачанския Балкан. Съвсем близо до Враца, то предлага интересни възможности за туризъм. Напоследък селото нашумя в цялата страна заради шипковия мармалад. Основен производител на този характерен за района деликатес е семейство Василеви. Мама, татко и три деца работят усърдно в семейната фирма. Търговската им марка е „Детски спомен“, а рекламно лице е най-малкия от децата Гого.

В началото нещата започнали малко на инат, поне така се шегува татко Георги. Покрай селото има много диви шипки, плодовете стават едри и сочни, а рецептата на свекървата му за шипков мармалад се използвала откакто се помнят. В началото на пролетта на 2013 г. в мазето на селската им къща били останали известно количество буркани с мармалад. Георги гледал няколко кошера с пчели и решил да посети пчеларското изложение в Плевен, за да купи малко инвентар. За всеки случай взел бурканите с шипков мармалад в колата и тръгнали със съпругата му Даниела натам. Малко на шега продали над четиридесет бурканчета. И получили отлични отзиви от своите нови клиенти. Това ги мотивирало да започнат с по-масово производство.

За тази цел помислили как могат да използват своите силни страни. Георги е преподавател в училище за дървообработване, инженер от Лесотехническия университет. Той дал своя принос в оборудването и след това при създаването на рекламните щандове на местата за продажба. Даниела пък е зъботехник по образование. Тя е чудесен кулинар, но и добър дизайнер. Трите им деца Катрин, Явор и Георги помагат в рекламата и изработката на етикети за продукцията. Бизнеса им е изцяло семеен и движен с много любов.

В цеха се работи почти всеки делничен ден. Търсенето на техния мармалад се засилва напоследък. В момента те могат да произвеждат до 150 бурканчета на ден, в периода на беритба на шипките изкупуват няколко тона плодове, които замразяват, за да има налична суровина през цялата година. Много хора от Паволче берат шипки за тях, налага се да изкупуват плодове и от село Смоляновци в съседната област Монтана. Всичко е с изцяло ръчен труд, става бавно и с много усилия. Но пък те са доволни от резултатите си и дори планират известно развитие с нови инвестиции. В самото начало били малко плахи, но споделят за помощта от страна на експерти на БАБХ, които им внедрили системата HACCP и оттогава работят безпроблемно с нея. Освен мармалад, който се прави по две рецепти с бяла или кафява захар, вече предлагат и нектар от шипки. Пропорцията им е винаги една и съща – на 100 гр. плод добавят 35 гр. захар. Просто мармалада се вари по-дълго време и остава с по-малко водно съдържание.

А продажбите стават директно или чрез малките био магазини в големите градове. Може да видите често семейство Василеви на фермерски пазар в София или на някое от специализираните изложения за български продукти. В началото гостували и в Пловдив, но им идвало малко далече и сега разчитат на свои партньори, за да продават продукцията си. Планират да опитат със свой щанд и в новия хипермаркет за български стоки в столицата, но си имат едно наум за тази инициатива. Георги споделя, че по документи трайността на техния мармалад е година и половина, но както си е обичая на село, всяка година се прави нова зимнина и затова той вярва, че традициите на родовата памет са по-силни от регулациите за безопасността на храните. Според него шипковия мармалад е вкусен в рамките на една година и затова те се стремят да го реализират в този период. За тях вкуса и традициите са преди всичко друго, може би и заради това имат толкова много доволни клиенти. А цените им са съвсем приемливи, не се изкушават да ги надуват изкуствено с бомбастични реклами за еко, био и натурално. Те правят просто шипков мармалад по стара семейна рецепта, радват се на малките неща в живота и са едно голямо и щастливо семейство.

„Данита“ ET
гр. Враца, ул. Веслец 4, цех за производство в село Паволче
Тел: 0876 101 352, e-mail: danielavr_87@abv.bg
Facebook: Шипков мармалад "Детски спомен"
Последни статии

Напиши коментар

0

Започнете да пишете и натиснете Enter, за да се покажат резултатите