Musala енергийни блокчета

Идеята е хрумнала на Костадин Кълев преди пет години. По образование той е химик. Завърнал се в родното село на дядо му Извор, на четвърт час над Пловдив в полите на Родопите. Започнал да произвежда протеинови блокчета от коноп, но нещата не се развили по план. След това се запознал с Михаил Косев и решили да пробват нещо ново. Мишо е завършил филмова режисура в Университета на Ню Йорк. Там все още живеят родителите му, но той избрал да се прибере обратно в родния Пловдив. Двамата започнали кампания за събиране на средства чрез видеоклип през лятото на 2016 г. Резултатите не били според предварителните им очаквания, но все пак много техни приятели ги подпомогнали с дребни суми. Благодарение на тази кампания обаче те си намерили съдружник от Шумен – Илиян Хараланов, специалист в химическата индустрия.

В крайна сметка се захванали с мащабен проект за производство на полусурови енергийни блокчета за вегани под името „Мусала“. Първите отзиви сред запалени планинари били обнадеждаващи. Тримата продължили идеята и наели цех в село Ягодово, където на 600 кв./м. са организирали напълно професионална производствена линия със собствени машини за приготвяне и термична обработка на енергийните блокчета. Собственика на мястото го ползвал като пекарна за козунаци и това им спестило много средства за ремонт, защото всичко било изрядно според изискванията на HACCP системата.

Самият продукт е добре балансирана комбинация на основата на смлени изсушени фурми и слънчогледови семки. Засега има три вида блокчета – с кокос и семена, с боровинки и какао, с бадеми и кашу. Тези подробности ни ги сподели Михаил, с когото се видяхме импровизирано в центъра на София. Той изглежда космополитно и преди дни е завършил нов рекламен клип за тяхната дейност. Възприема този бизнес като социална кауза и разчита много на приятелската подкрепа. За момента все още производството се организира от тримата съдружници, като се надяват до лятото на 2017 г. да се развият достатъчно, за да наемат нови служители. Желаещи за това не липсват, а капацитета на цеха им позволява да имат десетократно по-голямо производство. Мишо звучи като реалист, но гледа оптимистично върху бизнеса им и борави с аргументи.

Говорим си за порочната практика да се предлагат сурови енергийни блокчета на българския пазар, които обаче се подлагат на радиоактивно облъчване. Той е категорично против тази практика и я счита за неморална не само спрямо потребителите, но и се притеснява за самите служители на тези компании. Неговата философия е друга, той иска да произвежда истински храни от проследени суровини, които да бъдат готови за консумация след дълга термична обработка на ниска температура. Самият той е планинар и знае колко е важно доверието в планината, дори и да става дума за храната там.

Споделя ми и как са избрали техните комбинации от вкусове. В началото направили повече пробни варианти и ги тествали сред триста човека, предимно техни приятели и познати с малки магазини в Пловдив. Получили честни и конструктивни отговори, които им дали безценна информация. Така се спрели на трите финални блокчета. Опаковките също са изцяло техен авторски продукт. Дизайнерското решение е нестандартно, на пръв поглед семпло, но запомнящо се. Подходът им към пазара е определено новаторски и свързан с много тичане и директни доставки до адреса на клиента. Но според него така те усещат сладостта на бизнеса си. Планират скоро да се позиционират и в големите вериги магазини, там където има щандове за органична храна. Със сигурност вече има интерес от страна на магазини за специализирана екипировка за планинари. Любителите на планината вече знаят за блокчетата „Мусала“ и ги ползват активно при тежки преходи, защото качествата им са проверени.

Завършваме разговора с малко по-философски теми. Мишо смята, че всеки нов процес е разумно да се започне от двата му края и постепенно да се върви към средата стъпка по стъпка. На този принцип те са структурирали своя бизнес и година по-късно вече са на прага на големия пазарен успех. Той не смята, че събирането на средства чрез кампании в световната мрежа е дало очаквания финансов резултат, но благодарение на този опит са намерили своя съдружник Илиян. Те са сплотен екип, всеки със своята част от бизнеса. Екипната работа е нещото, което липсва като качество на българите, но пък тук хората са все още живи и рискуващи, за разлика от американците, които вече не са никак предприемчиви. Тези изводи ги правим в края на един наситен и интересен разговор, в който и аз самият се усещам как тайно стискам палци на тези момчета да постигнат мечтата си. А тя не е само да се произвеждат дванадесет хиляди блокчета на месец, както се шегува Мишо на раздяла.

Мусала фууд ООД, с. Ягодово
Телефон: 0888 411 366
e-mail: musalafood@gmail.com
www.musalafood.com

Вашият коментар

Item added to cart.
0 items - лв.