Академия Пендара за селски туризъм
След Академия Пендара за стартиращия бизнес с местни храни продължаваме нашите усилия в още по-широк гастрономически аспект, а именно развитието на селския туризъм в България. Целта ни е да разгърнем потенциала на микро и малкия бизнес на село в посока преживявания, комбиниращи храна, вино, култура, история и природа.
Бизнес вдъхновения от Пелион
Конкурс за участници в обучителен тур до ферми в Гърция
Дати на пътуването: 20 – 25.10.2023
Все повече българи искат да гостуват на ферми на село, за да се запознаят със стопанствата им и да напазаруват от продукцията им. Наред с продоволствените ползи обаче, тази тенденция умножава възможностите за фермерите да развиват успешен иновативен бизнес в туризма и да възобновяват по устойчив начин местното културно наследство.
- В Италия годишните приходи от селски туризъм са 1,5 млрд. EUR
- Във Франция – 7,3 млн. EUR
- В САЩ – 1 млрд USD
Как да правим успешен селски туризъм в България?
Нека се вдъхновим от опита на нашите съседи в Гърция, с които споделяме сходна гастрономия, климатични условия и култура.
Ако посрещането на гости е вашата страст и вече имате конкретна идея за нов или подобрен туристически продукт, който искате да предложите, участвайте в нашия конкурс за подбор на участници в обучителния гастрономически тур до красивия полуостров Пелион в регион Тесалия, Гърция.
В рамките на 6-дневното пътешестие ще посетим:
- 3 млечни ферми с мандри за традиционни продукти:
Oikogeneia Mpeka,
Feta Flegga и
Karakanas - 3 биоферми за плодове, зеленчуци и зърнени култури:
Karaiskos Farm,
Zagorin и
ZEA - 1 биодинамична ферма:
The Trinity Farm - 1 женски хранителен кооператив, произвеждащ традиционна трахана и юфка:
Muses Pierion - 1 винарна с дестилерия, произвеждаща традиционни рецина, вина и ликьори:
Kechris - 1 производител на висококачествен черен чесън и продукти от него:
Black Garlic Downvillage - 1 гастрономически хотел, пресъздаващ местното кулинарно наследство
Kritsa Gastronomy Hotels
Лектори:
- Николаос Саракос, ръководител на службата по контрол на качеството, инспекциите и развитието на туризма за регион Тесалия към Министерство на туризма в Гърция
- Гергана Кабаиванова, експерт по селски туризъм и местни храни, основател на “Пендара”
Кой може да кандидатства?
Поканата е отворена към кандидати от цялата страна с желание да предложат запомнящи се преживявания за селски туризъм в България. Могат да кандидатстват юридически лица, регистрирани в България, включително регистрирани земеделски производители, микро- и малки бизнеси, предлагащи селскостопански и туристически продукти, къщи за гости и малки семейни хотели.
Какви проектни идеи търсим?
С обучителната ни програма ще подкрепим развитието на бизнес идеи, стъпващи на креативни преживявания, като например: кулинарни уроци и работилници, дегустации, фермерски вечери, увлекателни фермерски обиколки, гастрономически фестивали, местни пазари и др.
Успешните кандидати:
- Имат действащ бизнес в областта на селския туризъм: къща за гости с ферма или ферма, отворена за туристи, предлагащи изхранване с местни / занаятчийски продукти и храни.
- Имат конкретна визия за бъдещето на бизнеса си.
- Ангажирани са с развитието на местната общност и са мотивирани да работят в партньорство с други бизнес оператори или местни представители.
- Бизнесът им е представен добре в социалните мрежи: Фейсбук / Инстаграм / други платформи.
- Активни са в споделянето на знания и умения.
Какво осигурява обучителната програма?
- Обмяна на опит с успешно развиващи се бизнеси в селския туризъм на Гърция.
- Менторство и разработване на пазарно представяне в онлайн платформите Pendara.bg за селски туризъм и Giftcometrue.com за преживявания.
- Пълен туристически пакет на 6-дневното гастрономическо пътешестие: транспорт, нощувки, изхранване, гид, преводач, туристическа застраховка.
Разходи, които се поемат от участниците и не се покриват от “Пендара”:
- Консумация на алкохол.
- Лични покупки и допълнителна консумация.
- Допълнителни туристически услуги извън планираната програма.
- Цена за участие на неодобрени кандидати – 2 000 лв. на човек.
Как ще бъдат избрани одобрените участници?
Одобрените участници ще бъдат избрани от Фондация “Локалфууд.бг” / Пендара и Фондация “Америка за България” в съответствие с критериите, посочени в раздел „Успешните кандидати“. Предвижда се двустепенна оценка, като кандидатите, преминаващи на втори етап, ще бъдат поканени на видео интервю.
Конкурсът приключи! Благодарим за подадените кандидатури!
Времеви график
Краен срок за подаване на уточняващи въпроси на office@pendara.bg:
10.07.2023
Уебинар за разясняване на най-често задаваните въпроси:
12.07.2023
Краен срок за кандидатстване:
31.07.2023, 23:59 часа
Селекция на успешни кандидатури, преминаващи към втори етап (видео интервю):
31.08.2023
Интервюта с преминалите първи етап на селекция:
11 – 13.09.2023
Обявяване на одобрените кандидати:
25.09.2023
Провеждане на обучителния гастрономически тур:
20 – 25.10.2023
Спонсор
Академия Пендара за селски туризъм се осъществява с подкрепата на Фондация “Америка за България” по проект “Пендара на село”
Karaiskos Agritourism Farm & Kritsa Gastronomy Hotel
Сред живописен пейзаж в буйната гора на Пелион, Караискос очаква тези, които искат да се слеят с природата и ценителите на добрата храна. Първоначално фермата е създадена през 2010 г., за да доставя органични зеленчуци в собствения хотел Kritsa Gastonomy, но по-късно се отключва интерес семейството да провежда уроци по гръцка и пелионска кухня там. Участниците имат възможност да готвят според сезона, да наберат сами суровините директно от градината на фермата, да съберат пресни яйца от кокошарника, да приготвят меню от 3 различни ястия и накрая да му се насладят с акомпанимент от местни вина.
През 2019 г. фермата поставя началото и на гастрономически фестивал на Пелион (Pelion Gastronomy Festival). В рамките на 3-дневното събитие, което вече се провежда всяка година, местни готвачи и производители стават домакини на над 3000 посетители.
Днес в сърцето на Караискос е главният готвач на фермата Тимолеонтас Диамантис и неговия екип, които са отдадени на философията за устойчивост и кръговост „от фермата до масата“
Благодарим на всички, които изпратиха своята кандидатура, за да се включат в тазгодишната Академия Пендара и обучителния ни тур до ферми в Гърция!
Признаваме си, че избора на финалисти не беше никак лек, затова оставаме с отворена покана към всички, които се свързаха с нас, да участват в предстоящите ни онлайн срещи за споделяне на опит и възможности. Информация за тези срещи ще публикуваме тук след октомври.
А седемте финалиста, които ще участват в тренинг експедицията на Пендара до Пелион от 20-ти до 25-ти октомври са:
Детска ферма “Кеффа”, с. Строево, Пловдив
Проектна идея: Надграждане на концепцията. Изграждане на местна общност от производители, коопериращи се за селски туризъм и чиста храна.
Cook and Eat Bulgaria, с. Българи, Царево
Проектна идея: Създаване на къща за гости и преживявания.
Цветан Димитров, с. Черни Вит, Тетевен
Проектна идея: Създаване на посетителски център и преживявания.
Rhombus Craft Brewery/ Крафт пивоварна Ромбус, с. Ивайло, Пазарджик
Проектна идея: Надграждане на концепцията. Разработване на кулинарни преживявания.
Винарска изба Драгошинов, с. Нацовци, Велико Търново
Проектна идея: Надграждане на концепцията за винени дегустации с по-активно участие на местната общност.
Евамел. По-добрите брашна., с. Ореховица, Плевен
Проектна идея: Създаване на посетителски център и преживявания
Везаната къща, с. Баничан, Гоце Делчев
Проектна идея: Доразвиване на концепция за посетителски център с преживявания.