Бабина душица или душичина е чипровското наименование на мащерката. Тя има 350 разновидности, но само три от тях намират място в кухнята – обикновената, лимоновата и кимовата. В България най-разпространен е дивият вид Thymus serpillum, който познаваме и под имената овчарски босилек, мащерика и пчелна билка. Чипровчани добавят подправката към почти всички солени ястия, които приготвят.
Типична подправка за Чипровци.
Открий преживяване
Пълнозърнеста пица на пещ
На гости при дерменджията Свилен Класанов
Възстановка на обичая “гелина” с писане на булка и домашен обяд в Рибново
Обиколка на Етно Център Раждавица с баница и боза
На гости у Дарина с работилница за козунак
Урок с Ани за мандраджийски катми със сурватково тесто
Сусамов тур
На раздумка с добруджански лападник