Банатски кисель питчета от Гостиля

Снимки: Читалище Гостиля и МИГ Долна Митрополия

pin_fill_sharp_circle Created with Sketch. РАЙОН: Плевен

В село Гостиля до Плевен живеят уникални българи – банатските, а кухнята им се отличава от тази, която традиционно познаваме. Искаме да ви споделим историята им, както и една вкусна тяхна рецепта по-долу.

АВТОР: Читалище Гостиля и МИГ Долна Митрополия

Банатските българи произхождат от Северна България. Изселването им започва от 1689 год. и е в резултат на политическите и стопански условия по това време. Поради своята католическа вяра тези наши сънародници установяват връзки с Хабсбургската монархия и след австро-турските войни им е позволено да се заселят в областта Банат. Връщат се по нашите земи след Освобождението на България през 1878 г. и заживяват в селата Бърдарски геран, Драгомирово, Гостиля, Брегаре и Асеново.


Съставки

  • 1 кг. брашно
  • 2 яйца
  • щипка сол
  • щипка захар
  • ½ кубче мая
  • 100 гр олио за измесване
  • 1 литър олио за пържене

Приготвяне

В брашното правим кладенче, слагаме солта, захарта, олиото и маята (размита с хладка вода). Измесва се тестото и се оставя да втаса, след това питчетата се пържат в загрятата мазнина.



Вашият коментар

Item added to cart.
0 items - лв.