Русе: открийте Малката Виена на България

Когато дойде време за ваканция и пътешествия, обичайно поемаме на юг или на изток към моретата и пренебрегваме стотици други интересни места в България. Ако сте сред почитателите на културния и гастрономическия туризъм, Русе е дестинация, която може да ви предложи изключително богато преживяване. Как би изглеждал един приключенски ден в Дунавската културна столица, нека ви предложа интригуващи места и маршрути, извън отъпканите пътеки.

Архитектурните съкровища

Нашето пътешествие започва с разглеждане на архитектурните перли, които правят Русе толкова вълнуваща дестинация. Една от емблематичните сгради в центъра на града е Търговската сграда на Саркис Куюмджиян.

Построена през 1898 г. по проект на архитекта Нигохос Бедросян, тази величествена сграда е свидетел на богатата история на Русе и символ на развитата му търговия и култура в началото на 20 век. Състояла се е от шест магазина с галерии и складови помещения. Била е сред централните търговски обекти в града.

Саркис Куюмджиян, арменецът, в чиято чест е именувана, бил важна фигура не само в търговията, но и в обществения живот на града. Той бил известен търговец на текстил, но управлявал и други предприятия. След като напуска града, той продължава да подкрепя местната общност, дарявайки част от своето имущество на арменската църква и оставяйки след себе си значимо наследство.

Днес, в тази величествена сграда се помещава механа “Чифлика”.

Продължаваме по централните пешеходни улици, за да стигнем до Банката на братя Симеонови. Великолепна сграда завършена през 1895 г., която е свидетел на множество обрати в историята на града.

И тя е проектирана от младия архитект Нигохос Бедросян. Строена е с участието на майстори като архитект Хайс и Гавалас. Сградата представлява истинско богатство от архитектурни детайли и изящни украси. От витите стълби със забележителни орнаменти до изумителните скулптури и медальони, всичко в нея излъчва елегантност и стил.

Банката на Иваница и Стефан Симеонови носи историята на успешни предприемачи и на финансови обрати. Благодарение на своята предприемчивост и влиятелни контакти, братята превръщат семейната фирма в банка, която играе важна роля във финансовите събития на България.

Сградата поема различни облици през годините, от банков офис до съдебна институция, но нейният блясък и значение остават непреходни. Днес, като част от Русенската архитектурна памет и собственост на Банка ДСК, тя продължава да впечатлява посетителите си със своята красота и историческо значение.

Третата спирка от централния ни градски тур ще бъде Банката на Братя Бурови

Построена през 1912 година от унгарския архитект Янович и ръководителя на строежа инж. Геро Геров, тази грациозна постройка в неокласически стил привлича със своята елегантност и изисканост. Нейната цилиндрична ъглова част, завършваща с ламаринена кула и шпигел на върха, представлява истинско архитектурно бижу.

През годините, сградата е била дом на различни институции и заведения, включително банкова зала и ресторант “Старата круша”, който носи част от историята на мястото.

Но повече от всичко, Банката на Братя Бурови носи в себе си наследството на една от най-прочутите фамилии в България. Атанас Буров, председател на Русенската търговско-индустриална камара и пионер на професионалното образование в града, е оставил непреходен отпечатък в историята на Русе.

Можете да продължите разходката из центъра на Русе като си вземете картата „Историческа обиколка на град Русе” на местната организация „Градоред“. Тя се разпространява чрез повечето хотели в града, но е достатъчно и просто да влезете в сайта им.

Номер 50 от „100-те Национални Туристически Обекта“

Ако в исторически план се интересувате и от Освобождението на България, то Русе (по старому Русчук) заема първостепенно място в извоюването на националната ни независимост. Две такива свидни забележителности също се намират в центъра на града и са включени като обект в движението на Българския туристически съюз „100-те Национални Туристически Обекта“

В къщата-музей на Захари Стоянов ще се потопите в живота на известния революционер, писател и политик. Тук ще можете да научите много за историята му, която отразява апогея на българската революция и културен елит. Захари Стоянов, роден като Джендо Стоянов Джедев, потомък на овчар от село Медвен, е символ на борбата за свобода и правда.

Той не само участва в Априлското въстание, но и оставя непреходна следа с книгата си “Записки по българските въстания”. Играе ключова роля в обединението на България – председател е на Българския таен централен революционен комитет, който организира съединението на Княжество България е Източна Румелия през 1885 година.

Посещението в къщата-музей ще ви представи не само политическата, но и литературната и духовната сила на този изключителен човек.

В Русе е издигнат и Пантеонът на възрожденците с парк към него като израз на признателност на българския народ към подвига на местните революционери. На негово място преди 1975 год. е била църквата „Вси Светии” и старото русенско гробище.

В мраморната зала на високата 22 метра сграда са погребани 39 видни възрожденци. Сред тях са: Любен Каравелов, Захари Стоянов, Стефан Караджа, Панайот Хитов, Панайот Волов, Ангел Кънчев, Баба Тонка Обретенова, Никола Обретенов и още мнозина други. Вписани са имената и на още 453 просветители, четници и опълченци. В средата на залата, под позлатения купол, гори вечен огън. В сградата има постоянно действащ параклис “Свети Паисий Хилендарски” и документална експозиция за историята на църквата „Вси светии”.”Каква би била Малката Виена, както наричат Русе днес, ако не се насладите на …

Кулинарните изкушения

Когато става въпрос за историческа българска гастрономия, Русе няма равен! Градът е известен с два уникални местни специалитета. По реда в менюто, ще започнем с Русенското варено, което ще ни върне във времето на Соца.

В годините след 1968 г. русенското варено е създадено като индустриален продукт, за да замести изчезналия от местния пазар хайвер. Бързо се превръща в символ на достъпност и качество, дори в условия на ограничени възможности за достъп до разнообразни храни. Днес носи повече носталгична стойност за по-възрастните българи, но намира място и на съвременната кулинарна сцена, заинтригувайки по-младото поколение да дири миналото на българските вкусове. Може да бъде консумирано и като предястие или мезе, и като част от основното ястие. Ще го намерите в Бакалия “От Фермата” на ул. “Видин” 20.

Дори не си и помисляйте, че сте се гмурнали в същинската Русенска култура и история, ако не опитате най-големият ѝ кулинарен шедьовър – Торта “Гараш”!

През 1885 година, в периода на големия икономически разцвет на Русе, сладкарят Коста Гараш и неговият брат Иван, сръбски поданици от австро-унгарски произход, се преселват в града, където стават част от бляскавата предприемаческа сцена. Коста управлява тогавашния гранд хотел „Ислях хане“, който се е намирал до резиденцията на княз Александър Батенберг, и в него са се посрещали видни за времето гости. Именно за приеми от висок ранг той създава и известната си торта „Гараш“.

По-късно, когато Коста Гараш се премества в София, за да поеме управлението на хотел „Панах“ до Лъвов мост със сладкарница на партера, столичани също са можели да опитат парче „Гараш“. Но популярността на сладкиша не спряла до там. С времето тортата става известна и в чужбина, където прославя Русе като град, обвит във величествен блясък и кулинарни изкушения.

Според местните разбирачи, днес торта „Гараш“ по оригинална рецепта можете да опитате в “Planet Food” на ул. “Александровска” 69 или в ресторант “Опиум” на ул. “Баба Тонка” 9.

Виненият Североизток на България

Използвайте посещението си в града, за да се запознаете и с избите от Североизтока. Богата колекция от местни вина ще намерите в „Хабитати“ в центъра на Русе. Ани и Дидо с удоволствие ще ви разкажат историята на винарството в района, ще можете да дегустирате и да си закупите.

Но не само. Ани е виртуозен кулинар, посветен на здравословното хранене. Отделете си време за хапване, за да можете да опитате от печивата и гозбите ѝ с подбрани продукти от местни производители.Русенският район е популярен и с …

Пешеходния туризъм

В село Николово, само на 10 км. от града, се намира Лесопарк “Липник”. Огромен горски масив от липови дървета с площ от около 20 000 декара, откъдето произлиза името на местността. Смятан е за най-големия лесопарк в България и е любимо място за отдих на русенци.

Създаването му започва от 1950г. Изградени са множество ведомствени вили на русенски предприятия, ресторанти, изкуствени езера, хотел, зоокът, детски кът, благоустроени кътчета, спортна база и къмпинг. Тук се е намирала и резиденция “Липник” на Тодор Живков, която днес е обособена на дом за възрастни хора.

В местността има няколко градски хижи. Най-добре функциониращата от тях днес е Хижа „Минзухар“, на 153 м. надморска височина. Разположена е в местността Образцов чифлик, с хубави вековни широколистни гори, плодородна земя и лозя (образец на стопанско развитие в миналото).

Представлява масивна двуетажна сграда с капацитет 56 места за нощувка, в стаи с по 2, 3 и 5 легла с вътрешни санитарни възли и бани. Има туристическа кухня, в която младият хижар Станислав Стефанов се стреми да предлага храна, приготвена от местни продукти, а гъбарството и гъбената чорба са му страст.

През зимата мястото разполага с удобни терени за ски, а през лятото можете да се насладите на леки пешеходни преходи с възхитителни гледки. През пролетта и есента на това място ще намерите огромни поляни, отрупани с минзухари, които дават и името на градската хижа.

В близост до Русе са Ивановските скални църкви.

За малко и в Румъния

Ако имате повече дни на разположение,  можете да продължите пътешествието си и на територията на Румъния. Всяка неделя в Музея на селото в Букурещ се провежда страхотен фермерски пазар с местни храни и занаятчийски изделия. Част от находките, които ще откриете са традиционното Brânză de Burduf – сирене смес от овче и краве мляко, зряло с борова кора; Placinta Dobrogeana – баница със сирене; както и mămăligă или bulz – царевичен качамак с натрошено сирене, бекон и масло.С впечатляващите си архитектурни забележителности, богата история и вкусна храна, както и заради близостта си с Румъния, Русе е дестинация, която определено заслужава вашето внимание и ще ви измъкне от еднообразието. Заберете семейството и приятели и се отправете към едно пътешествие към непознатото, което ще ви остави с безценни спомени!

Вашият коментар

Item added to cart.
0 items - лв.