Работилница за кус-кус и синдермьо в Могилица

150 лв.

Ваучер за двама с дата по избор. Цената включва кулинарен урок и домашна почерпка.

Изчерпан

Описание

Нищо не е по-вкусно от домашната храна на село, приготвена по традиция от местните хора с продукти от градините им. Гостувайте на кулинарна майсторка на село, за да ви научи как се приготвя типично традиционно ястие и да опитате вкусовете на района.

Вероятно си мислите, че родопската кухня няма с какво да ви изненада, но хората от Могилица пазят уникални местни рецепти с непознати вкусове за градските хора. Част от тях са древна технология за “свиване” на кус-кус и ястие със засуканото име “синдермьо”. Нека ви разкажем за тях и ви поканим да ги приготвите заедно с кулинарки от селото.

Кус-кус от Могилица

От много далечни времена кус-куса произхожда от берберите и, както много други древни храни, у нас той навлиза от Близкия изток. Днес малко познаваме този продукт за разлика от широко употребявания италиански „кус-кус“ – паста, която всъщност в Италия се нарича пеперини, ачини ди пепе или пиомби. Гастрономите обръщат внимание, че има разлика в двата продукта, не само в произхода, в съставките и в техниката на приготвяне, но и във вкуса им.

Звучи невероятно, но имено древната близкоизточна техника за „свиване“ на кус-кус е запазена като жива традиция в Могилица и в днешно време домакините продължават да я поддържат.

Синдермьо

Това традиционно за района ястие със странно име прилича на качамак, но не е. То също се приготвя от царевичен грис, но към него се добавя и обилно количество кашкавал или зряло сирене. Легендите разказват, че в миналото то се е приготвяло от местните само при празнични поводи за семейството.

  • Кулинарна работилница с урок и домашна почерпка

  • Разстояние – шосейни пътища

  • София – Могилица – 272 km (4 часа)
  • Пловдив – Могилица – 125 km (2 часа и 30 мин.)

  • Брой гости: 2-ма

  • Времетраене: 3 часа

Какво включва офертата

  • Демонстрация на автентичната техника за “свиване” на кус-кус
  • Кулинарен урок за приготвяне на синдермьо
  • Домашна дегустационна почерпка с местни ястия

Цената не включва

  • Транспорт
  • Нощувка/и
  • Гид
  • Разходи от личен характер

Препоръки за нощувка

Могилица

Смилян

Арда

Горна Арда

Добавете още преживявания

Посетете забележителности наоколо

  • Агушеви конаци
  • Пещера Ухловица
  • Панорамна площадка “Върхът”
  • Пещера Глубовица
  • Изворите на Арда
  • Пещера Типицето
  • Джип сафарита

Срок за резервации

Не по-късно от 7 дена преди датата на пристигане.

Режим на хранене и алергии

В случай, че сте на специален хранителен режим, диета или имате алергии, моля, уведомете ни своевременно като ни напишете забележка към поръчката!

Условия за анулиране

Резервациите се заплащат предварително с карта или по банкова сметка. До 7 дни преди датата на пристигане отказът е безплатен и заплатената сума се възстановява напълно по банков път. След този срок отказът се заплаща в размер на 80% от стойността на резервацията и остатъкът от сумата в размер на 20% се възстановява по банков път.

Отзиви

Все още няма отзиви.

Бъдете първият написал отзив за “Работилница за кус-кус и синдермьо в Могилица”