История за Легендите

Веднъж вече бях отложила това пътуване и, когато се отвори нова възможност, трябваше да тръгна набързо, без особена подготовка. Хванах влака много рано сутринта и, когато изгревът ме посрещна, вече имах усещането, че ме очаква нещо импровизирано, но вълнуващо.Йонка ме взе от гарата в Габрово и потеглихме към Беломъжите, намиращо се на 10-ина км. от града. Преди години селцето е било доста оживено. Имало е училище и активно действащо читалище. Днес до там се стига по тесен, горски асфалтов път и мястото може по-правдиво да се нарече махала от 5-6 къщи. Две от тях са “Легендите”.Там свършва пътя и точно оттам започва хубавото! Дива гора, чист въздух, шепот на листа…Къщи “Легендите” са създадени малко преди Ковид пандемията от знаменитата ни хандбалистка Росица Бакърджиева и сестра ѝ Йонка. Всяка от двете къщи има по 4 двойни стаи със самостоятелен санитарен възел, обзаведени в минималистичен, но изискан стил. Всяка от стаите има различен дизайн и носи свое име, което мигом те пренася в своя си свят: “Лавандула”, “Орех”, “Мента”, “Тайната Градина”, “Вълшебната Гора” и т.н.Йонка е експерт в креативния туризъм, собственик на туристическа агенция и има грижата да привлича гости в къщите, както и да разработва интересни събития за тях. И точно това ме доведе в “Легендите” – любопитството, желанието да представим габровската кухня на по-широка аудитория и да планираме съвместни кулинарни събития. Така намерението и новата ни инициатива “Дай, бабо, огънче” ме срещнаха с баба Венета – местна жена, която Йонка беше повикала, за да осъществим импровизирания план.

Контакти за резервации

в Къщи “Легендите”

  • Телефон: +359 878 860 432

  • E-mail: mylegends@abv.bg

Баба Венета се оказа чевръста домакиня, защото докато се огледам наоколо и снимам навън, тя вече беше започнала да забърква първата гозба. Бързи бяха и рецептите ѝ, което много ми хареса, защото обичайно храната на село се готви бавно, с дълга подготовка. Както бях огладняла след протяжното пътуване с влака, триеницата ѝ по габровски буквално предизвика вкусова експлозия у мен. Още по-очарована бях, че това апетитно ястие търпи много вариации на гарниране и сервиране – със сирене, с кашкавал, с месо или колбас, с туршия, с орехи и др. ядки, с мед, със сладко, поръсено със захар и каквото още ти хрумне. След него баба Венета набързо завъртя една вита пита, а за финал разточи корите за баницата с гъби и праз, която снимахме на следващия ден.Други типични за района ястия, които може да опитате в “Легендите” са: в топлия сезон – охлюви с ориз, копривена каша с орехи и сирене, както и щирник (баница с щир) / в студения – куркудена чорба с кисело зеле, домашна кокошка или агнешко с тарос, грах с тарос. Да, тарос (естрагон) е местната подправка, която се добавя на почти всяко ястие.Макар че къщите са нови, за тях вече са плъзнали легенди, затова почти всички уикенди са заети. Ако искате да си резервирате почивка, трябва да действате по-отрано или да планирате такава през седмицата. А аз си тръгнах от тук възхитена, че България може да предложи такива съкровища на конкурентния туристически пазар в Европа. Селският туризъм, макар и прохождащ у нас, се разгръща с бързи темпове – едно удивително явление, за което след години ще се носят легенди.

Вашият коментар

Item added to cart.
0 items - лв.