Якорудски гаргалета

pin_fill_sharp_circle Created with Sketch. РАЙОН: Якоруда, Западни Родопи

pin_fill_sharp_circle Created with Sketch. КЪДЕ ДА ОПИТАТЕ:
Домашен обяд в Якоруда с работилница за гаргалета

АВТОР: Решиде Кунгьова

„Гаргалета“ в мн. число – така наричат специфичен местен сладкиш, който се прави само в Якоруда. Напоследък все по-често присъства на празничните трапези и за Курбан Байрам, и за Герговден, заради което хората в градчето все повече му придават значение на обединяващ за общността традиционен специалитет. Дължи името си на своя външен вид, наподобяващ голямо гнездо с малки пиленца гарджета.

Местните домакини го приготвят по два начина – гореща рецепта с парено тесто и студена рецепта.


Съставки

  • 3 яйца
  • 200 г прясно мляко
  • 200 г захар
  • 500 мл олио
  • 200 г масло
  • 1/2 сода бикарбонат
  • 1 кг пшенично брашно
  • 1/2 шепа пшеничен грис
  • 1 шепа царевично брашно

За сиропа

  • 1 кг захар
  • 1 л вода
  • 2 п. ванилия

Приготвяне

  • С яйцата, млякото, захарта, олиото, содата и брашната се замесва меко тесто.
  • Кръгла тава се намазва с обилно количество масло и в нея започват да се нареждат едно до друго едноразмерни топчета от тестото.
  • Когато тавата се изпълни с топчета, те се притискат отгоре с длан и в центъра им се прави дупка с пръст.
  • Върху всяко топче се поставя парченце масло.
  • По традиция гаргалетата се пекат във фурна на дърва на слаб огън за около час, докато покафенеят.
  • Докато са горещи се заливат с горещия захарен сироп, а след това и с останалото разтопено масло. По желание може да се поръсят с орехи – смлени или натрошени.
  • Гаргалетата трябва да престоят поне 2 часа, за да попият сиропа. Най-добри са на следващия ден.

Вашият коментар

Item added to cart.
0 items - лв.