РАЙОН: Якоруда, Западни Родопи
КЪДЕ ДА ОПИТАТЕ:
Домашен обяд в Якоруда с работилница за гаргалета
АВТОР: Решиде Кунгьова
„Гаргалета“ в мн. число – така наричат специфичен местен сладкиш, който се прави само в Якоруда. Напоследък все по-често присъства на празничните трапези и за Курбан Байрам, и за Герговден, заради което хората в градчето все повече му придават значение на обединяващ за общността традиционен специалитет. Дължи името си на своя външен вид, наподобяващ голямо гнездо с малки пиленца гарджета.
Местните домакини го приготвят по два начина – гореща рецепта с парено тесто и студена рецепта.
Съставки
- 3 яйца
- 200 г прясно мляко
- 200 г захар
- 500 мл олио
- 200 г масло
- 1/2 сода бикарбонат
- 1 кг пшенично брашно
- 1/2 шепа пшеничен грис
- 1 шепа царевично брашно
За сиропа
- 1 кг захар
- 1 л вода
- 2 п. ванилия
Приготвяне
- С яйцата, млякото, захарта, олиото, содата и брашната се замесва меко тесто.
- Кръгла тава се намазва с обилно количество масло и в нея започват да се нареждат едно до друго едноразмерни топчета от тестото.
- Когато тавата се изпълни с топчета, те се притискат отгоре с длан и в центъра им се прави дупка с пръст.
- Върху всяко топче се поставя парченце масло.
- По традиция гаргалетата се пекат във фурна на дърва на слаб огън за около час, докато покафенеят.
- Докато са горещи се заливат с горещия захарен сироп, а след това и с останалото разтопено масло. По желание може да се поръсят с орехи – смлени или натрошени.
- Гаргалетата трябва да престоят поне 2 часа, за да попият сиропа. Най-добри са на следващия ден.