Снимки: Tasty Rural Trakia
РАЙОН: Старо Железаре, Хисаря, Тракия
АВТОР: баба Донка от “Дом на традициите”
Тази пухкава питка се приготвя за празници и за посрещане на гости в “Дома на традициите” в Старо Железаре – селото с графити по селските дувари.
Съставки
- брашно около 1 кг.
- 1 пакетче мая
- 1 яйце
- 1 ч.л. сол
- 1 с.л. захар
- 1 с.л. кисело мляко
- 1 с.л. олио
- 1 с.л. оцет
- 500 мл. вода
Приготвяне
- Брашното се пресява през сито.
- В купа слагаме първо маята и след това всички останали съставки: яйцето, солта, захарта, киселото мляко, олиото, оцета и водата. Хубаво ги омесваме.
- Към съставките в купата започваме да добавяме брашното и да омесваме средно меко тесто.
- Оставяме тестото да си почине и да втаса около половин – един час, покрито с мокра памучна или ленена кърпа. Когато удвои обема си – готово е.
- Разрязваме готовото тесто на 3 равни части. Върху намазана с олио дъска или кръг започваме да разстиламе първата 1/3 тесто на дебела кора. Върху първата слагаме олио и разточваме с длани втората дебела кора. Същата процедура правим и с третата част от тестото.
- Наложените три слоя разрязваме на 4 и после всяка четвърт на още 4 части. От всяка малка част завиваме “кроасанче”. Подреждаме ги в тавичка във формата на слънце.
- Оставяме питката-слънце да втаса. Когато изпълни тавата, намазваме я с яйце и поръсваме отгоре ѝ сусамче.
- Печем в умерена фурна до зачервяване.