Тракийска питка от Старо Железаре

 In Дай Бабо Огънче

Снимки: Tasty Rural Trakia


pin_fill_sharp_circle [#634] Created with Sketch. РАЙОН: Старо Железаре, Хисаря, Тракия

АВТОР: баба Донка от “Дом на традициите”

Тази пухкава питка се приготвя за празници и за посрещане на гости в “Дома на традициите” в Старо Железаре – селото с графити по селските дувари.


Съставки

  • брашно около 1 кг.
  • 1 пакетче мая
  • 1 яйце
  • 1 ч.л. сол
  • 1 с.л. захар
  • 1 с.л. кисело мляко
  • 1 с.л. олио
  • 1 с.л. оцет
  • 500 мл. вода

Приготвяне

  • Брашното се пресява през сито.
  • В купа слагаме първо маята и след това всички останали съставки: яйцето, солта, захарта, киселото мляко, олиото, оцета и водата. Хубаво ги омесваме.
  • Към съставките в купата започваме да добавяме брашното и да омесваме средно меко тесто.
  • Оставяме тестото да си почине и да втаса около половин – един час, покрито с мокра памучна или ленена кърпа. Когато удвои обема си – готово е.
  • Разрязваме готовото тесто на 3 равни части. Върху намазана с олио дъска или кръг започваме да разстиламе първата 1/3 тесто на дебела кора. Върху първата слагаме олио и разточваме с длани втората дебела кора. Същата процедура правим и с третата част от тестото.
  • Наложените три слоя разрязваме на 4 и после всяка четвърт на още 4 части. От всяка малка част завиваме “кроасанче”. Подреждаме ги в тавичка във формата на слънце.
  • Оставяме питката-слънце да втаса. Когато изпълни тавата, намазваме я с яйце и поръсваме отгоре ѝ сусамче.
  • Печем в умерена фурна до зачервяване.


Последни статии

Напиши коментар

0

Започнете да пишете и натиснете Enter, за да се покажат резултатите