Зрял фасул с кисело зеле

Смилянският фасул е сорт боб, който се отглежда само и единствено в родопското село Смилян. Той е в процес на защита като географско указание (ЗГУ) и се отличава с пъстри или чисто бели бобчета с големи размери. Те се топят в устата.

Зрял фасул с кисело зеле е типично ястие за селото.

Продукти

2 ч.ч. Смилянски фасул, 2 ч. ч. кисело зеле, нарязано и сварено, 1 стрък праз лук, 1 кафена чаша ориз, 1 кафена чаша олио, 1 чаена лъжица червен пипер, джоджен

Приготвяне

Фасулът се сварява предварително по познатият ни начин. В олиото и маслото се задушават нарязания на тънки шайби праз и предварително свареното и нарязано кисело зеле. Към задушената смес в тенджерата се добавят червеният пипер, свареният фасул и оризът. Добавете 1 чаена чаша вода и 1 чаена чаша от саламурата от киселото зеле, овкусява се с джоджена и се вари до омекване на ориза. Така приготвената смес можете да изпечете и на фурна в дълбока тава. Печете при температура 200 градуса, като при добиване на златистокафяв цвят на горния слой, покривате с фолио за печене, за да не загори и печете до сготвяне на ориза.

Вашият коментар

Item added to cart.
0 items - лв.