Био ферма Софина

Интервюто със Стоян Симеонов е част от поредицата “Истории с човешко лице” на ежемесечния ни финансов бюлетин. В него успешни микро предприемачи отговарят на 8 еднакви въпроса за тяхната бизнес концепция и стартово финансиране.

 

Каква беше първата Ви идея? Как започнахте? Идеята ни за професионално отглеждане на биологични зеленчуци, подправки и плодове се появи преди 7 години. До този момент се занимавахме с този вид дейност чисто любителски. Подкрепиха ни много наши приятели и познати, които винаги много се радваха, когато имаха възможност да се докоснат до част от реколтата ни. Пътят до сегашния вид на фермата ни с площ от 120 дка и стотици постоянни клиенти беше доста труден. Беше свързан с много нови знания и опит, които трябваше да придобием, в годините работа по 12-14 часа без нито един почивен ден, с огромни кредити и множество безсънни нощи.

Как се оформи моделът Ви – какъв е бизнес моделът Ви в момента?

След анализ на всички наши силни и слаби страни, изводите бяха следните: Отежняващ фактор в бюджета на нашата ферма беше близостта и до столицата, което предполагаше много висока цена на земята и много високи разходи за труд. От друга страна, често където има ограничения, има и възможности. Така ние осъзнахме, че имаме възможност да предложим на клиентите ни един уникален продукт- биологично отгледани зеленчуци, набрани в деня на доставката.

” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]
Как осигурихте нужните Ви средства и ресурси?

Нужните средства и ресурси са осигурени 100% с банково финансиране.

Имаше ли някой или нещо, което Ви помогна в началото или докато развивахте бизнеса си? Разкажете повече…

Със сигурност нашият успех се дължи освен на нашия неуморен труд и на подкрепата на много хора, борещи се за нашата кауза, а именно: чиста земя, чиста храна и здрави хора. Това бяха, ако ми позволите да съм по-конкретен, със специални благодарности на Мария от “Солидарно земеделие” – Фондация ” Заедно”, на много наши клиенти, на наши колеги от Българска Асоциация Био Продукти, на наши приятели от с. Лесново, където е фермата ни, както и на нашите съвестни работници.

Кое беше и е най-успешно във Вашата практика?

Най-успешно в нашата практика е твърдото ни решение да вървим по трудния и дълъг път на сертифицираните биологични производители. Не се поддадохме на изкушението да се възползваме от огромния интерес на клиентите към биологичните продукти и да се опитваме да им предлагаме алтернативни ментета от сорта на “чисти”, “натурални”, “домашни” и т.н., които на практика са си конвенционални продукти, кръстени с добре продаващи се имена. Нашето производство е 100% подчинено на строгите изисквания на регламент 834 и 889 на ЕС, единствените които регламентират биологичното производство.

Кое Ви костваше най-голямо усилие или постигнахте най-трудно?

Всичко ни коства огромно усилие: да успеем да произведем целогодишно сезонна продукция, която да доставим до всеки наш клиент без грам химия, да погасяваме кредитите към банките, да отговорим на множеството изисквания на Държавен Фонд Земеделие, на Българска Агенция по Безопасност на Храните, на Инспекция по Труда, на сертифициращия ни орган, да създадем нормални условия на труд и достойно възнаграждение на нашите работници и много много други предизвикателства.

Бихте ли направили нещо по друг начин?

Не зная дали бихме имали енергия отново да започнем всичко отначало, но обръщайки поглед назад не мисля, че нещо би могло да се случи по друг начин и да деведе до сегашния резултат. Какви са плановете Ви за бъдещето? Нашите прекрасни продукти да достигнат до все повече потребители, да им носят все така много много здраве.

Био ферма Софина
Facebook: https://www.facebook.com/biofarmsofina/
Телефон: 0899 909 310

Вашият коментар

Item added to cart.
0 items - лв.