Biotiful

Има едно място извън Бургас, което лесно можем да наречем магическа земя. Там често ще видим малки изследователи, зачетени бъдещи учени и уредници на Хотел за буболечки. Ще чуем и разговори за пермакултура, за устойчив живот и хармонично съществуване. Това е фермата “Biotiful”,удобно разположила се в с. Атия, далеч градския шум, но все пак достатъчно близо, за да ни примамва за следобеден чай. За това трудно ли е началото и какви предизвикателства се крият във фермата ще ни разкажат нейните основатели Силвия и Димитър.

Представете ни се.

Ние сме Силвия и Димитър, горски по професия (може би в голяма степен и по душа), заедно още от студентските години. Събра ни университетът, макар винаги да бяхме в двата края на учебната стая – Димитър на първия чин, прилежно записваше всичко, което казват преподавателите, аз на последния в обсъждане на поредния нощен купон. Университетът не само ни направи семейство, той ни даде и разбирането за това как работи природата, каква е нейната логика. Това ни вдъхнови да се опитаме да приложим принципите на горските екосистеми в земеделието и отглеждането на чиста храна.

Как се стигна до създаването на био ферма и защо точно в с. Атия?

Фермата е една дългогодишна мечта, видяла бял свят. Тя е нашето трето дете, което отглеждаме с много любов и грижа, предавайки му нашето светоусещане, житейски ценности и принципи, нещата в които вярваме и които искаме да предадем нататък. Защо на село? Защото искаме да изведем хората от големия град, от неговата забързаност и структурираност и да ги накараме да забавят малко темпото, да ги приближим до земята, до същността на нещата.

Как се насочихте към работата с деца?

Насочихме се към работата с деца, защото всичко започва от детството. Ако искаме да променим нещо, също трябва да започнем от децата. От това да им дадем свобода, която да ги научи на отговорност и проактивност, да им покажем смисъла на малките създания и дребните неща, да им дадем простор и възможности да учат по свой начин, чрез любопитство, експериментирайки. Вярваме, че в живота на всякo дете трябва да има 2 неща – свобода и творчество, защото те ще гo превърнат във възрастен, които променят действителността.

Какви са най-интересните дейности, които предлагате във фермата? Кои от тях се радват на най-голям успех?

Във фермата предлагаме множество дейности и продукти, защото искаме да използваме многофункционалността на ресурсите. На това ни научи пермакултурата – методът по който отглеждаме нашите зеленчуци. При нас ще намерите вкусна и чиста сезонна храна, която може да си наберете сами. Организираме рождени дни на открито, семейни занимания, образователни и приключенски програми за деца, пикници с възможност за ползване на барбекю и глинена пещ, курсове по градинарство. Може да ни посетите и просто, за да пиете един чай от ароматни билки и да си починете и заредите от зеленината на градината.

А какво ново сте подготвили за есента?

Във фермата ще имаме организирани събития до края на октомври. После ще се отдадем на учене, плануване и създаване на нови неща. Записали сме се на няколко обучения, които ще обогатят работата ни и ще ни вдъхновят за нови предизвикателства през новата година. Когато си потопен в сфера, която те вълнува и ти е страст, ученето е непреодолимо и задължително. Това е едно от най-хубавите неща на нашата работа.

Къде срещате най-големи предизвикателства?

В това да обясняваме цялата тази концепция на хората. За много от тях ние просто садим чушки и домати и съответно като дойдат децата единственото, което могат да правят е да берат чушки и домати. Но пък възможността да проправяме нови пътища и в известен смисъл да променяме представите на хората е вдъхновяващо и зареждащо.

За какво мечтаете?

Да оставим земята (във всички значения на думата) по-добро място, отколкото сме го намерили. Да допринесем поне малко за позитивната промяна – в храненето, отглеждането на децата, отношението към живота. Водим се от думите на Бъкминстър Фулър, че „никога не променяш нещата като се бориш със съществуващата реалност. За да промениш нещо, създай нов модел, който прави стария вече негоден.“ Мечтаем да бъдем добър пример. Ако не за друг, то поне за собствените ни деца!

Интервюто се случва в партньорство с “Виж! Бургас”.

Ферма Biotiful е част от Мрежата LocalFood.bg

Вашият коментар

Item added to cart.
0 items - лв.