Casa Kakau

 In Бизнес истории

Ивалина Илчева е родена в Плевен. Завършила в Руската гимназия в Пловдив. Има впечатляваща визитка на политолог и маркетолог от Пловдивския университет, след това е учила в Сиатъл и Софийския университет заедно с Иван. Тя развива и собствен бизнес в областта на дигиталния дизайн.

Семейство Илчеви имат две деца и от година реализират една своя обща мечта – за собствен бизнес в производството на шоколад.

Разговарям с Иван: Как решихте да се занимавате с производство на храни?

Всичко започна заради здравословен проблем на едно от децата ни. Оказа се, че то има алергия към прясно мляко. Като всички деца и то харесва да хапва шоколад, но у нас на практика няма натурален шоколад, без млечни продукти или гарантирани продукти без следи от мляко – иначе казано истински Vegan шоколад. Така ни хрумна, че това е пазарна ниша и може да се запълни от качествен продукт. Направихме целенасочено проучване около една година, започнахме да си правим домашен шоколад вкъщи, но трудно намирахме качествени суровини. Така се озовахме с Ивалина в Еквадор, където намерихме производители на качествени какаови зърна. Получихме и семейна подкрепа. Моят баща е старши научен сътрудник по технология на храните от УХТ. Има опит в различни производства. Той сам изяви желание да ни помага и сега се занимава с производствените процеси в нашия цех. Първите продукти пуснахме на пазара през есента на 2016 г. Сега сме тепърва в период на развитие и растеж, търсим своите дистрибутори и бъдещи пазари. Но ето, че вече получаваме доставките си от какао в чували с нашето фирмено име, директно от фермите в Латинска Америка. Вярваме, че сме на правилния път. Имаме пазарно ориентиран подход и гледаме с перспектива напред.

Какво произвеждате и какво Ви отличава от други подобни продукти на пазара?

На първо място това са суровините. Доставяме си всичко с най-доброто възможно качество, не правим компромис с това. Освен това всичките ни рецепти са авторски. Доверих се изцяло на опита на баща ми, който е педантичен по отношение на безопасността на производството и креативен по отношение на вкусовите комбинации. Гордеем се с няколко уникални продукта. Такъв например е натуралния ни шоколад със стевия, единствения български шоколад без никаква захар, без соев или слънчогледов лецитин, без палмово или хидрогенирано масло, без глутен или каквито и да е други добавки, аромати или подобрители. Освен това не ползваме абсолютно никакви животински продукти, всичко ни е подходящо за вегани. А какво ще кажете за чай от какаови зърна с диви череши? Въобще имаме чудесни изненади за любителите на шоколадовата наслада.

А какво ви предстои сега?

На първо място искаме да наложим нашата марка. Не бързаме с пазарното развитие, защото искаме да имаме достатъчно количества продукти на склад, за да можем да заредим правилните за нашата стратегия магазини в страната. Това, че ползваме качествени суровини и пълната липса на животински продукти ни дава изключително пазарно предимство – имаме до две години трайност на шоколадите ни. Естествено ще правим и нови комбинации във вкусовете. Засега имаме пет вида шоколад и три вида чай, но съвсем скоро клиентите ни могат да очакват още продуктови изненади.

Как стартирахте бизнеса? Имаше ли от неизбежните регулаторни затруднения и неприятни изненади?

Аз изцяло се доверих на опита на баща ми, за да имаме безпроблемни първи стъпки в производството. Наехме консултант за HACCP системата, защото знам колко е важно да имаш стабилна организация при следене на качеството и безопасността на производство. Като мениджър на голяма компания имах добри доходи и бях спестил малко пари. Помогнаха ни и родителите, а жена ми е специалист в разработката на дигитални продукти, така че използваме нейния опит за представянето ни онлайн. Теглихме и малък кредит, който се надявам, че ще върнем бързо и без особени проблеми. Купихме машини, помещението на цеха е наша собственост. Имаме доста конкурентни предимства за старт на нова дейност, които ни разграничават от колегите в бранша.

Къде се срещате с вашата публика и как се раждат вкусовете ѝ?

Преди да започнем масовото производство, аз направих няколко фокус групи за сондиране на предварителните нагласи към натуралните шоколади без никакво мляко в тях. Българите са свикнали с млечните шоколади и мисията ни е малко деликатна. Но за сметка на това се радваме, че има такъв отчетлив стремеж към потребление на качествени храни, създадени с любов и истински суровини. Участието ни на Фермерския пазар в Пловдив също дава своя положителен ефект. Там със съпругата ми правим равносметка и си нагласяме следващите пазарни стратегии към вкуса на потенциалните потребители. Ние заложихме изключително много на социалната мисия на бизнеса ни. Ползваме опаковки за многократно отваряне, които имат своя неповторим дизайн. Автор на концепцията е млад художник, който разказва цели истории в рисунки. Всеки успешен бизнес е започнал като една мечта и поредица от събития са го превърнали в легенда.

А каква е вашата мечта и с каква история ще я разкажете?

В Европа шоколадовото блокче от какаови зърна се появява за първи път преди 160 г. Ние не откриваме топлата вода, но вървим по своя собствен път. Правим нестандартни представяния на шоколадите ни в комбинация с други качествени продукти. Наскоро имахме дегустация със специално уиски, произвеждано на малък остров в Шотландия. Малкия бизнес крие своите рискове, но създава и вдъхновяващи истории, които след време са вече легендарни, когато добият световни мащаби. Мъжете харесват шоколада с кафени зърна, който комбинира много енергия и виталност. Жените се захласват по комбинацията с бадеми, а децата се конкурират с майките си по отношение на кафявите блокчета с портокал. И няма как да е по друг начин. Например портокалите ни са от специален сорт от Сицилия, а бадемите ни са гръцки и с изключително високо качество. Нашата история се случва всеки ден пред очите ни, но все пак сме се опитали да я пресъздадем като малък цветен комикс вътре в опаковката на шоколада.

Разделяме се с Иван като приятели. Дори накрая почваме да кроим общи планове за бъдещето как можем да комбинираме какао и характерни български билки в нови варианти на чайове. Историята му е вдъхновяваща, а продуктите си заслужават усилията да бъдат открити на пазара.

“Casa Kakau”
Пловдив, ул. „Трайко Китанчев“ 5
0878 675 780
e-mail: casa.kakau@gmail.com
FB: CasaKakau
www.casakakau.com
Последни статии

Напиши коментар

0

Започнете да пишете и натиснете Enter, за да се покажат резултатите