Cherry by Mary

В „цветния“ квартал на Варна се е сгушило десертно ателие “Cherry by Mary”. Наоколо всички улици носят имена на цветя, а да се загубиш сред тях е донякъде забавно. В крайна сметка минаваш едно мостче и се натъкваш на уютно място, създадено с много финес и отношение към детайлите. Интериора предполага уважение и към сладкарското изкуство. Това усещане се засилва още повече след разговора ми с Мария Танева, създала това място на ул. „Ружа“ 13.

Мария е завършила счетоводство и известно време практикувала професията в родната Варна. Имала обаче и любов към кулинарията, която постепенно прераснала в бизнес. В самото начало правела сладкиши у дома, но скоро усетила нуждата да легализира дейността си. Започнала да търси подходящо помещение и да подготвя необходимите документи за стартиране на предприемаческите си усилия. Имала желание цехчето за производство да е над нивото на земята, за да влиза естествена светлина, докато приготвя сладкишите си. В крайна сметка се спряла на „цветния“ квартал, където въпреки някои неудобства от инфраструктурата, мястото е комуникативно и наемът е поносим. След основен ремонт и внедряване на оборудването, ателието за десерти отворя врати на 17 април 2016 г. Финансирането си осигурила чрез заем, който в момента изплаща. Обича родния си град и няма намерение да се мести. Според Мария Варна е достатъчно голяма, за да не е скучно, и достатъчно малка, за да е комфортен живота.

В самото начало през пролетта тя разчитала на своите стари клиенти от периода, в който приготвяла неща за партита и семейни празници в кухнята на фамилната си къща. Постепенно обаче от уста на уста се разчуло за нея, явно произведенията ѝ се харесват и варненци все повече предпочитат нейните торти и сладкиши, които се приготвят само с натурални продукти. Мария ползва активно и социалните мрежи, за да се популяризира. Половин година след старта на кампанията, нещата вървят задоволително добре. В ателието вече работят три момичета за нея, които тя старателно обучава всеки ден, защото нещата които приготвят зависят понякога и от моменти хрумвания и експерименти. Мария е разкрепостен и смел човек, който обича да се учи и от грешките си. Споделя ми малко на шега, че ползва услугите на външен счетоводител, за да се концентрира в сладкарството. Позволява си да отделя време и тя самата да ходи на кулинарни семинари. Току-що е завършила едноседмичен курс по сладкарство, воден от кулинарен експерт от Русия. Познанията ѝ са придобити предимно от книги, сега трупа опит и от практиката.

Тайната на рецептите ѝ се крие в истинските продукти, които използва. Никога не прави компромиси с качеството, защото нейните клиенти са ѝ в повечето случаи и приятели. А за децата приготвя вкусни и здравословни неща. Декорацията понякога остава на заден план, не се изкушава да използва изкуствени заливки за торти, които на практика са опасни за ядене. Изпълнява много поръчки за рождени дни, семейни поводи, фирмени партита. Подготвя стилен кетъринг за коктейли, като освен сладкиши, доставя на място и солени неща. Признава си, че се стреми да има винаги пресни неща, което донякъде затруднява планирането на производството. Но тя не иска да се превръща в огромен конвейер за сладки полуфабрикати. Споделя ми негативното си мнение за две големи вериги сладкарници, стартирали от Варна. Надява се все повече хора да оценяват истинските кулинарни достойнства на авторската ѝ кухня, в която основен фокус е здравето. И всъщност според нея в сладкишите ѝ има съвсем малко захар, което привлича клиентите да се връщат отново. Докато я питам как избира вкусовете и ароматите на тортите си, тя ми споделя, че има сезонност в търсенето. Ако през лятото клиентите предпочитат повече мусове и десерти на плодова основа, то през по-студените месеци доминират шоколадовите нотки. Наистина е удивително как тази млада дама е влезнала под кожата на своите клиенти, щом се съобразява и с периодите на пости, когато винаги има и диетични неща, макар че тя самата няма отношение към вегетарианството.

Накрая се осмелявам да я попитам как е избрала името на ателието си. Очевидно става дума за игра на думи, за кулминацията на кулинарните усилия в сладкарството. Мария се е прицелила в черешката на тортата, което го потвърждават и многобройните сватбени торти, които се изработват в малката ѝ кулинарна академия, която се надяваме тепърва да се разраства. В плановете ѝ има идея да организира обучения за млади хора, които искат да приготвят здравословни сладки неща. Тя е млад предприемач, всеки ден има много нови предизвикателства, на които трябва да търси решения, но така се чувства щастлива. Мария вярва, че може да контролира процесите, когато мащабите са малки, затова се наслаждава на бизнеса си всеки ден. Ателието работи от понеделник до събота (10-18 часа), а през лятото остава отворено още час или два повече вечерно време.

Сладкарско ателие Cherry by Mary e част от мрежата на LocalFood.bg.
Адрес: Варна, ул. Ружа 13
е-мейл: cherrybymary@gmail.com
Facebook: cherrybymary
Тел: 0885 511 168

Вашият коментар

Item added to cart.
0 items - лв.