Фермерският пазар във Варна

 In Бизнес истории

Имам среща с Никола Куташки пред Фестивалния и конгресен център във Варна. Там е неделния фермерски пазар в града. Посещавал съм го преди няколко месеца и бях изненадан колко много хора се събират. Никола е точен за срещата ни. Сядаме в книжарницата в съседство и почваме разговор за общите ни ценности.

Никола е от Варна и се гордее, че това обединява много от участниците на пазара. Според него успеха на фермерския пазар в града се дължи най-вече на факта, че той се организира от кореняци варненци. Самият той се включва в екипа преди около две години. Дълго време се занимавал с храни, но в масовото производство. В един момент имал проблеми с теглото си, със стреса и всичко останало около начина му на живот. Направил своя ценностен избор и станал вегетарианец. Сега изглежда в чудесна форма. Той отговаря за организацията на събитията покрай фермерските пазари в града.

Аз самият имам опит и наблюдение върху развитието на този пазар. В самото му начало участвах с щанд няколко пъти в МОЛ Варна на ниво -2, където тогава се включваха около двадесет производители. И сега там се случва съботния пазар след 11 часа. Но определено неделния е по-масов и добре познат на публиката. Мястото му е на пешеходната алея в центъра на града, пред входа на Фестивалния център. Според Никола ядрото на пазара са около петдесет малки производители и техните семейства, повечето от града и района. Той се гордее, че е част от това ново движение за здравословно хранене във Варна, което дава импулс и на нови производители да излизат на светло и да произвеждат интересни неща. Всяка една история на тези хора има свой собствен характер, но като цяло усещането за общност вдига нивото на всички и създава вътрешна конкуренция и стремеж към развитие.

https://www.facebook.com/843573432330135/videos/1554599861227485/

 

Фермерски пазар Варна е юридическо лице, което се грижи за формалните правила на провеждане – за оборудването, брандирането и обозначаването на участниците и всички други документални подробности. Екипа е от четирима души, двама от които са доброволци. Никола споделя за доброто им партньорство с ключови институции, като ОДБХ-Варна, които не само следят за качеството на храните, но и помагат с експертни съвети. Общинското ръководство в града също подкрепя инициативата – „те са ни фенове, защото виждат резултатите от това“, казва Никола. Определено Варна е един от градовете със засилена култура на здравословно хранене не само сред специфични групи като вегетарианците, но и като цяло се усеща едно позитивно отношение към качествените храни, произведени с любов. В началото на юни месец посетих неделния пазар и се заговорих с доста от участниците. Направи ми впечатление, че имаше производители от доста далеч, като например мандра „Угърчин“, които обаче се оказаха с корени в Каварна. Тогава се запознах с Георги Кабаков от ‚Доматената къща“ в Кичево, където след това снимахме видеото на LocalFood.bg за конкурса “Новите успели”. Радващо е, че за няколко месеца през лятото са се появили още нови производители. Такива са да кажем две момчета от Варна с тайландски сладолед и техен колега от Шумен с класическо италианско джелато. В начален етап на развитие е и винарската изба от село Сава, която предлага първата си реколта вино в комбинация с телешки суджук.

Никола ни споделя и от опита си в организирането на събития. Те не са открили топлата вода, но все пак правят доста колоритни срещи с различни гости по време на пазарите. В събота има детски работилници в мола, а в неделя на площада има гостуващи майстор-готвачи, които приготвят рецептите си изцяло с продукти от фермерския пазар. През август месец е имало два пъти организирани посещения до ферми на участници от типа „отворени врати“ в Кичево и Прилеп. Никола разказва с най-голям плам за участието на готвача на кораб на „Грийнпийс“, който бил акостирал във Варна. Освен, че приготвил интересни ястия, той бил впечатлен от качеството на продукцията и закупил големи количества провизии за шестдесет пасажери за следващия курс на кораба до Индия. Друг акцент в организацията на пазара е стремежа им да съкратят до минимум използването на опаковки, които трудно се рециклират. Това е част от ценностната система на всички участници.

На финала на разговора ни получавам покана пак да гостувам на фермерския пазар във Варна. Определено там динамиката е голяма, постоянно се появяват нови участници, а някои от първопроходците, като фермата с родопски късороги говеда от Доброглед, които произвеждаха съвсем символични количества сирене и кисело мляко, вече са се развили до степен, че пазара им е тесен и търсят по-сериозна дистрибуция сред мрежата от магазини за здравословни храни в града. Може би успеха на всичко се дължи на добрата организация, ентусиазма на ключовите участници в процеса и вероятно на повишения интерес от страна на немалкото чуждестранни жители на града, които също предпочитат да купуват качествени храни. Според Никола всичко е заради варненци и техния дух, но може би той все пак е и леко пристрастен.

Фермерски пазар Варна
Събота 11-15 ч. Мол Варна, ниво -2	
Неделя 11-18 ч. пред Фестивален и конгресен център
За контакти: 0897 538 843, e-mail: pazarvarna@gmail.com
FB: Фермерски пазар Варна
Последни статии

Напиши коментар

0

Започнете да пишете и натиснете Enter, за да се покажат резултатите