“ХлеБАРна”-та

 In Бизнес истории

От съвсем скоро в Бургас най-накрая има едно удобно, много кипро и приятно местенце за истински хляб. „ХлеБАРна“-та на ул. „Цар Симеон“ 20 (позната като „Републиканска“) е плод на дългогодишното желание на Дилян Димитров да създаде място, в което да съчетава дългогодишния си опит като барман и любовта си към хляба, използвайки собствен квас, качествени брашна и продукти, любов и усмивка. Там може да откриете класически бял хляб, бял с риган и маслини, с лимец, пълнозърнест, пълнозърнест със семена, както и питки с квас, масло и сирене. Локацията е перфектна не само, защото е на централно място, но и защото може да се отбиете и в движение с колата и да заредите дома си с вкусен, прясно изпечен хляб. Има си удобно барче, на което да допълните аромата от фурната с някоя напитка или приятно завързан разговор.

С какво си се занимавал преди да се отдадеш на „ХлеБАРна“-та?

Работих като барман около 10 години, ходих по курсове, семинари, мастъркласове, работих с много добри колеги и в много стилни заведения.

Кое те привлече в приготвянето на хляб?

Винаги съм обичал да помагам на хората и мисля, че този вид труд е обществено полезен, истински и вкусен. Всъщност е много трудно да комбинираш три прости съставки – брашно, вода и сол – и да получиш нещо толкова хубаво.

Професията на хлебар ми допадна, защото няма праг на развитие, винаги можеш да погледнеш и в още една посока. Хлебарството е път в живота ми, до който съм стигнал след доста завои и препятствия. Благодарен съм за всичко случило се, било то хубаво или не толкова. Проектът „хлеБАРна“ е въплъщение на мечтите ми и му предстои дълго развитие. Идеята ми е да комбинирам знанията от двете професии и да ги въплътя в едно прекрасно място, но имам още много работа.

Какво е специфичното в хляба, който ти правиш? Какви техники и продукти използваш?

Уча се от най-добрите както в барманството, така и в хлебарството. Обичам да работя с качествени и подбрани продукти и да правя истински неща! Специфичното за хляба с квас е, че поради дългото втасване лактобацилите преработват сложните захарни връзки в тестото до прости, лесноусвоими, което улеснява възприемането на полезните вещества от организма. Това го прави идеална храна за трениращи, подрастващи, хора с проблемно здраве, за всички, които обръщат внимание на това, с което се хранят.

Защо е толкова трудно да се открие толкова висококачествен хляб в масовите вериги?

В днешното консуматорско време хората не са свикнали да търсят храната си или да ходят специално до някъде, за да си я набавят, а още по-малко да си я сготвят или отгледат. Точно за другия тип хора месим хляб ние. Масовите вериги не са достъпни за дребни производители поради лошите условия, ниски изкупни цени. Там всичко е въпрос на пари. Акцентирам на връзката производител-клиент и смятам, че това е добър вариант и за двете страни.

Какви са ръцете на хлебаря?

„С тези две ръце си изкарвам хляба“ – съвсем вярно. Ръчното месене е процес, през който рецептата от главата преминава през ръцете и чрез месенето и оформянето на всяко едно парче тесто се създава ЖИВ ХЛЯБ. Ръцете са инструмента – силни и брашняни, но другото важно е техниката и суровината.

Какво друго освен хляб може да открием в „ХлеБАРна“-та и как си я представяш след 2-3 години?

Чрез предишната си работа в помощ на фермерите се запознах с много производители на качествени български стоки и с част от тях работя сега, но имам още много, които да включа скоро.

Както споменах, тази професия е без праг на развитие и има много възможности. Моята идея е да създам място без аналог, където всеки да открие качествени истински храни и напитки, емоции и съм благодарен, че ми се отдава възможност да се развивам в моя град с това, което обичам да правя. Интервюто се случва с подкрепата на партньорите ни от “Виж! Бургас

Последни статии

Напиши коментар

0

Започнете да пишете и натиснете Enter, за да се покажат резултатите