Как кооперативът FairShare печели от готварски книги и здравни застраховки

 In Бизнес истории

Осем души, които се интересуват от създаването на жива мрежа за местни храни в района на Медисън, Уисконсин, се срещат в края на 1992 г., за да обсъдят идеята за подкрепяно от общността земеделие. По това време в групата им, наречена Madison Eaters Revolutonary Front, не членуват фермери. “Така се наложи да се свържем с цял куп ферми, за да видим дали те се интересуват от солидарно земеделие”, казва Джон Хендриксън, член на първоначалната група, а сега координатор в Центъра за интегрирани земеделски системи на Университета в Уисконсин. Осем стопанства в Мадисън се отзовават и на следващата година решават да опитат солидарно земеделие. Всички те си сътрудничат чрез кооператива Madison Area Community Supported Agriculture Coaliton (MACSAC), който днес се нарича просто FairShare и обединява повече от 50 ферми за солидарно земеделие.

До голяма степен растежът му е резултат от увеличеното търсене, разширяването на пазарните услуги и икономическите ползи. Киера Мълви, директор на FairShare, заяви, че предлага на фермите, които членуват в кооператива, стратегически ползи в обучението, маркетинга и промоциите. Членовете на FairShare също така имат достъп до специализирана правна и счетоводна помощ, предлагана под формата на различни работилници. Една от програмите, по които алиансът работи, е програма за здравни застраховки, в която членовете на FairShare ползват значителни отстъпки. Друг източник на приходи, особено в началото, е издаването на готварски книги.

В първите години нарастването на абонатите става бавно. Когато Лора Браун стана координатор на кооператива през 2005 г. , тя не подозира, че промотирането на фермите от MACSAC ще доведе до разработването на програма за здравна застраховка с отстъпки, която ще стимулира пазара на солидарното земеделие в Медисън. Програмата „Храни се здравословно” е по идея на един от членовете на общността – Катрин Ауербак, която е маркетингов директор в една от трите здравни организации на Медисън. “За мен тя носи не толкова финансови ползи, колкото помага за подобряване на здравето на хората от общността”, казва Ауербак. Програмата стартира през 2005 г. с двама основни доставчици – фермите от алианса Vermont Valley Community Farm и Harmony Valley Farm. Първоначално част от отстъпките се връщат директно във фермите, по-късно това е променено и те се получават от крайните клиенти. Променя се и административният режим, за да се опрости процесът и да падне бюрократичната тежест за земеделските стопани.

Организацията, за която работи Ауербак, активно маркетира и промотира програмата. Тя предизвиква широк обществен отзвук, а това води до записване на много нови абонати. След първата година фермите в кооператива успяват да продадат цялата си продукция. Програмата „Храни се здравословно” наистина помогна, казват Барб и Дейв Пъркинс, които управляват Vermont Valley Community Farm с 1250 члена от общността.

През 2011 г. отпуснатите отстъпки достигат 7300 на брой.

Ползите от намаляване на администрирането за фермерите и абонатите са не само при прилагането на „Храни се здравословно”. “Партньорски акции” е друга програма за отстъпки за хора от общността с ниски доходи и работи добре именно заради доброто администриране. Обработката на документацията на 200 партньора е интензивна и се съмнявам, че фермите биха правили това сами, казва Киера Мълви, директор на FairShare.
Майк Нолтнървийс, който доставя продукти на 300 абоната в Медисън, казва, че е щастлив да се занимава със солидарно земеделие в родния си край. И допълва, че здравната програма определено е увеличила търсенето на доставки. Заедно със съпругата си Каси Майкъл, подобно на останалите членове на FairShare, продава органичната си продукция на фермерски пазари и на едро.

Няколко здравни организации в Медисън от 2013 г. насам също възприемат практиката да възстановяват суми при покупка на продукти от друг, по-малък фермерски кооператив – FRESH. Джон Бинкли, 28-годишен земеделец от стопанството Equinox Community Farm, членува както във FairShare, така и във FRESH. Основната разлика между двата кооператива е, че FairShare изисква от членовете си да бъдат сертифицирани производители на органична продукция, докато FRESH няма такова изискване.

Перспективите на програмата „Храни се здравословно” са добри – фермерите и застрахователните компании са съгласни, че FairShare играе важна роля в успеха на програмата за отстъпки.Но много от фермерите не желаят да работят по нея от самото начало. Макар административната тежест да е паднала с въвеждането на онлайн записване за възстановяване на сумите от отстъпки, някои фермери не искат да участват в програмата, тъй като смятат, че тя измества основния фокус от солидарното земеделие. Някои нови потребители стават абонати на кооператива само защото са привлечени от отстъпките на здравната застраховка. Те не познават нито фермата, нито земеделските стопани, които отглеждат продукцията и са по-малко склонни да проявяват лоялност към даден кооператив. „Едва ли допускате, че някой е склонен да плаща 600 долара за членство в кооператива, но да не знае името на фермата, която му доставя храна. Ние обаче неведнъж сме чували тази история от различни ферми“, казва Джон Бинкли.

Подобни виждания имат и четирима млади фермери, членове на FairShare. Кристен Кордет, собственичка на Blue Farm Community Farm и член на борда на FairShare, казва,че успява да задържи 88% от абонатите на фермата и че това за нея е много повече, отколкото всички отстъпки по здравната програма. “Има нещо уникално в това един човек да опознае фермата, да създаде комуникация, лично да избере продуктите, които ще получава“, казва Кордет и допълва: „И това е моето предпочитание – да бъда много свързана с хората от общността, които са абонати на фермата ми. Солидарното земеделие ми позволи да работя по този начин“.
Денис Фишер и Ан Дрефал са членове на FairShare от Джеферсън, на около 30 мили от Медисън. Те също са съсредоточени върху разрастването на своята мрежа за солидарно земеделие Regenerative Roots чрез директен маркетинг сред местната общност. “Нашата цел е да осигурим храна за хората в общността Джеферсън, а програмата за отстъпки не помага на усилията ни“, казва Ан.

Майк Нолтнървийс от Crossroads Community Farm, на няколко мили от Медисън, смята, че фермата му за солидарно земеделие се справя добре и без здравната програма за отстъпки. Той вижда съвсем други възможности за печалби на кооператива и лично помага за развитието на комуникацията с членовете по отношение на продуктовите практики.

Първият източник за приходи в кооператива е издаването на готварски книги. Още при създаването му става ясно, че повечето ферми произвеждат основно зеленчуци. Така в първите години от съществуването си FairShare издава книгата за вегетариански храни „От аспержите до тиквичките”. За създаването й с доброволен труд се включват много от членовете на общността. Тя е отпечатана в три тиража. През 2013 г. кооперативът издава нова готварска книга. “Продажбите на книгите осигуряват около $ 70,000 годишен оперативен капитал за FairShare”, коментира Тони Ендс, член на управителния съвет на кооператива. Заедно със съпругата си Дела той управлява ферма между Медисън и Чикаго.

Тенденциите за развитие на солидарното земеделие в кооператива FairShare и източниците за доходи са подобни на тези при пазарите на Източното крайбрежие. “Виждаме много хора, които придават добавена стойност на продукцията си, вместо в зимния сезон да предлагат доставени от Северна Америка хлебни изделия, сирене, кафе и дори органични плодове“, казва Киера Мълви. Месото е друг нов продукт в продуктовата листа на FairShare. Отскоро кооперативът предлага говеждо, свинско, пилешко и малко агнешко.

Последни статии

Напиши коментар

0

Започнете да пишете и натиснете Enter, за да се покажат резултатите