Как сладкарница „Sweet Rose” във Варна отвори врати

Когато преди шест години Андреана Павлова прави първата торта в живота си като подарък за рождения ден на своя баща, тя не подозира, че ще стане сладкар. Нито пък, че ще попадне в Академия „Пендара”, с чието съдействие  на 21 юли 2019 г. ще отвори собствената си сладкарница „Sweet Rose” във Варна. Не знае, че ще извърви дълъг път, осеян и с бодли, и с рози. Дори и не мечтае за това – по образование е инженер, работила е като барманка, водна спасителка на басейн, отговаряла е за финансите в голяма чуждестранна фирма.

Родителите й Андрей и Атанаска имат косвено пръст в амплоато й на сладкарка – баща й точно за този свой рожден ден си пожелава домашно приготвена торта, а майка й е предала на Ади част от таланта си на художник. „Взех рецептата за тортата от интернет, беше на два етажа. Цялата я украсих с рози, които  направих с маслен крем. Все още не ги приготвям толкова хубави, колкото ми се получиха тогава!”, разказва днес 27-годишната Ади.

Минават цели три години, докато младата жена осъзнае, че иска да се занимава със сладкарство. Докато работи като финансист в чуждата компания, там често се организират тиймбилдинги. Ади осигурява кетъринга и десертите. „Бях нещо като личен сладкар на колегите”, казва с усмивка тя. Така сладкарството се превръща в нейно хоби и идва моментът, в който решава да му се посвети изцяло. Завършва курс за професионални сладкари и оттам нататък пътят й е само един. За да натрупа опит и изучи занаята, работи в различни сладкарници. В техните витрини все още се предлагат нейните здравословни и вкусни сладкиши и торти.

Да започне сама успешен бизнес се оказва нелека задача за младата жена. Неин пример е баща й – собственик на фабрика, която произвежда всичко от дърво – от пелети до бъчви. Ади получава силна подкрепа от съпруга си Петър и от цялото си семейство, за да повярва в собствените си сили.

Свекърва й Петя също е неотлъчно до нея – именно тя открива  курсовете, които академия „Пендара” организира за начинаещи малки предприемачи и фермери и ги препоръчва на Ади. „На 11 и 12 май трябваше да ида на Фестивала на зелениката в Странджа, посещаваме го всяка година. Когато свекърва ми се обади и ми каза за това обучение, отказах резервацията и така срещнах невероятните експерти от „Пендара”, разказва Ади.Академия “Пендара” помага на тези, които искат да започнат бизнес с местни храни. Тази година се проведе през месеците април и май в София и Варна. „Водена от нашия експертен екип, програмата развива уменията на обучаващите се да изготвят сами своята технологична документация (HACCP) и бизнес плана си, насочва ги към успешните практики в областта на местните храни и ги запознава с много практически примери”, припомни  инж. Гергана Кабаиванова, ръководител на Академия „Пендара”, инициатор на фермерските пазари у нас и управител на Фондация „Локалфууд.БГ”.

Академия „Пендара“ ми помогна изключително много, идеите ми бяха пълен хаос, а техните експерти ми дадоха ред и структура, с която да подредя и реализирам всичко, казва Андреана. Един от лекторите в „Пендара“ – доц. Десислава Димитрова от „Slow Food – България”, й помага да измисли успешно име за новия бизнес. „Тя говореше за автентичност и как да направим марката си уникална. При нас гледахме всичко да се завърти около розата. Доста от нашите десерти са с вкуса и аромата на българската роза, дори предлагаме розова лимонада. На стената в сладкарницата майка ми направи огромна рисунка на рози“, разказва Ади. А последната капка вдъхновение за името „Sweet Rose“ й дава Петко Р. Славейков, който през 1870 г. отпечатва първата българска готварска книга. Тя съдържа не само изпробвани рецепти, характерни за ориенталската кухня, но и европейски, руски и американски прочити на различни ястия. „Той пише, че българските гозби не са били овкусявани с ванилия и кокос, а с гюл. Навързах всичко – от първата си торта с рози, през това, че любимото ми цвете е роза и реших името да е „Sweet Rose“, казва инж. Павлова.Голяма помощ с документацията и регистрацията в БАБХ й оказва инж. Анна Филипова, експерт по НАССР, която е сред консултантите на „Пендара”. „Трудно намерих помещението – гледах какви ли не затънтени местенца и накрая видях потенциал в това място на бул. „Васил Левски” във Варна. Но добре, че дойде инж. Анна Филипова – тя забеляза, че помещението няма комин. Въобще не ми е минавало през ум да обръщам внимание на това, докато ходехме по огледи”, казва Андреана. „Комин не се виждаше и не знаехме как ще се отвеждат изпаренията от кухнята. Има законови установки за отвеждането на вредни миризми – трябва да са на повече от два метра над жилищната сграда, което е много трудно за такава малка фирма. Бяхме на ръба да я посъветваме да прекрати договорните взаимоотношения с наемодателя. Но тя успя да намери комина – свърза се с архитекта на сградата, откриха човека, проектирал вентилационната система, намериха и архитектурните планове”, разказва инж. Филипова. Търсенето на комина отнема на Андреана цяла седмица, но сега сладкарницата й има вентилация с допълнителни филтри.

Когато идват инспекторите от БАБХ на проверка, питат за всеки един детайл. „Пендара” ми помогна изключително много с документите. Ани Филипова оформи всичко така, че успяхме да отговорим на всички въпроси и очаквания на инспекторите от БАБХ, сама нямаше да се справя. „Пендара” въведе ред в хаоса”.

Анна Филипова, която е консултант по НАССР системите от 2006 до 2018 г., подхожда експертно – „стандартна процедура е да се спазят изискванията, те просто трябва да се знаят. Нямаше никакви трудности”, казва тя.

Преди да се превърне в сладкарница, помещението е било „мъжки” магазин – за дрелки, винтоверти, шлайфове, крепежни елементи и инструменти. Ремонтът, който минава през главата и ръцете на Ади и съпруга й Петър, превръща мястото в рай на сладкия живот. И тъй като в рая има всичко, и в сладкарница „Sweet Rose“ има изобилие от торти, пасти, макарони, мъфини, бонбони, кремчета, еклери. Ади е вегетарианка и предлага много вегетариански и вегански десерти. Повечето торти са без брашно, не съдържат и желатин от животински произход. Андреана приготвя и различни видове вегански бонбони – „за да предложа по нещо за всеки бюджет и вкус, да има какво да грабне човека”. Вкусните десерти вървят с ароматни и полезни разхладителни напитки, затова в сладкарницата сервират домашни лимонади от лавандула, бъз, касис и от…роза дамасцена. От същата тази роза – голямата любов на Андреана Павлова.

Вашият коментар

Item added to cart.
0 items - лв.