Кулинарки разкриват родопската тайна на зелевите сърмички и тикалниците от Белащица

Най-добрите кулинарки от село Белащица, община Родопи, ще покажат майсторство в приготвянето на милинки, баница със спанак, сладко руло и белащенски сърмички тази сряда на Фермерския пазар на Бунарджика в Пловдив. Гастрономическият акцент в представянето на майсторките от пенсионерския клуб в селото са баничките „катенки”, известни още като „тикалници”. „Те се приготвят с точени кори и пълнеж от сирене, след което се пържат в сгорещена свинска мас”, обясни секретарят на читалище „Просвета – 1929 г.” в с. Белащица Магдалена Димитрова.

Тикалникът /от тикла/ е типично родопско ястие, мигрирало в района на първия вилен пояс на парк „Родопи” благодарение на преселниците от селата Гълъбово и Яврово. Те идват в района в годините след Освобождението и пренасят типичното за планината тестено ястие, което в други землища на Родопите се нарича „рогатник” или „гьозлеме” /от гьоз – кръг/. Разновидност на ястието са и т. нар. „тенурки”, при които корите се намазват с масло. Сгънати под формата на плик се пекат върху плочата на печката и се поднасят обилно поръсени със захар.

Родопската кулинарна традиция продължава и с традиционните за селото белащенски сърмички, прочути с големината си на миниатюрни хапки. Вкусът им е много различен от този на традиционните заради добавянето на кимион и черен пипер, казва Магдалена Димитрова. Някои белащенски домакини добавят допълнителен екзотичен аромат като поставят дафинови листа между редовете със сърмички.

Една от жените в пенсионерския клуб – бившата сладкарка Василка, ще представи пред посетителите на Фермерския пазар своето сладко руло, приготвяно по стара рецепта от средата на миналия век.

Кулинарките от Белащица ще донесат и кошници, пълни с типични за сезона и района на селото есенни плодове.

Любопитните към родопските тайни на белащенската кухня са добре дошли на алеята в парк „Бунарджика”, където на 26 септември от 16 до 20 часа ще се проведе традиционният Фермерски пазар, а участието на майсторките от Белащица е предвидено за 18 часа, съобщи Гергана Кабаиванова, координатор на Slow Food – Пловдив.

Събитието е в програмата на Пловдив –Европейска столица на културата 2019.

Вашият коментар

Item added to cart.
0 items - лв.

© 2024 Пендара