Модика

 In Бизнес истории

Ателието на Modica Artisan Chocolates е работното място, откъдето готовите изделия се изпращат по поръчки за всякакви поводи – рождени дни, сватби, кетъринг за събития или просто ако искате да зарадвате някого. Началото на идеята за шоколадово ателие идва с подобно желание – един ден Гергана се разхожда из София и търси за подарък красива луксозна бонбониера, за която иска сама да си подбере бонбоните и те да бъдат ръчна изработка и отнай-хубавия шоколад. Оказва се, че такава не може да намери – всичко е внос или предварително опаковано, или и двете. И така идва идеята да си направи собствено ателие. Тогава Гергана е служител в голяма международна спедиторска компания и сладкарството е само една страст. Започва да се учи, минава курсове в EcoleChocolate, кара стаж при някои от най-добрите сладкари и шоколатиери в България и натрупва опит и смелост за собствено ателие. То носи името на италианския град Модика, в който правят специален шоколад – загрят до по-ниска температура, той се разбърква със захарта и така тя не се разтапя, а остава на кристалчета. Смята се, че по този начин се запазват полезните вещества на шоколада.

Нещо специално

От откриването му досега “Модика“ е станало познато име за много почитатели на бутиковия шоколад – участват в много изложения и базари за изкуство, био и ръчно правени сладкарски изделия, където директните продажби са най-добрата реклама.

От деня, в който не открива търсената шоколадова бонбониера до отварянето на собствено ателие, вкусовете и търсенето на потребителите се променят – местата за занаятчийски храни се увеличават, расте и търсенето на нещо качествено и оригинално. Това не означава мигновен наплив от клиенти, чиито поръчки не смогваш да изпълниш. Има доста дълъг период, в който трябва да влагаш усилия, средства и да създаваш своето място. Според Гергана едно подобно ателие за шоколадови изделия започва да се „изплаща“ след минимум две години. Ако обаче има допълнителна сериозна инвестиция, периодът за изплащането съответно се удължава.

Т.е. толкова трябва да работиш, за да започнеш да се издържаш от шоколадовата си работа – без да навлизаме в подробности колко точно ще изкарваш. Предстои отварянето на онлайн магазина на „Модика“. В момента поръчките се приемат по телефона, в сайта са описани продуктите, но винаги има възможност да си пожелаете нещо специално.

За отваряне на ателието Гери е разчитала предимно на своите усилия за оборудване, подбор на суровини и доставчиците им, за рецептите.

„Италия е част от живота ми, вдъхновението ми, рецептите ми“, възкликва Гери с вдъхновение.

Белгия, Италия, и до България

„Работи се само с най-качествения белгийски шоколад, който е най-добрият в света“, разказва тя, докато подава чаша ароматно кафе. Останалите продукти се поръчват от различни места, за предпочитане от български производители, с високо качество и възможно най-пресни. Лавандулата и розите са биологично отгледани, но за останалите не се изисква задължително да имат такъв сертификат. Органични задължително са тези в биошоколадовите продукти. За вкусовете Гергана често се изправя пред предизвикателства – да направи шоколад с типичен вкус от Балканите, да съчетае различни подправки, както и да убеди чревоугодниците, че шоколад и авокадо е нещо много вкусно. Примерно. Сред по-екзотичните съчетания са шоколадов трюфел с розов пипер, какаови зърна в шоколад, споменатите вече пралини с авокадов ганаш. Класическите вече шоколад с лавандула, с листа от българска роза, с коняк, с мента, с пресни плодове. В сезона на малините например има шоколадови бонбони с малинов пълнеж – всичко сезонно обаче се прави, когато има пресни продукти. Сега двете дами Гери и Ния са подготвили коледните панделки и са на старта за началото на празничните елхички, бонбони с еленчета и всякакви подобни изкушения. За предстоящия Хелоуин ни очакват малки черепи от млечен шоколад, които са направо страшно вкусни!

Последни статии

Напиши коментар

0

Започнете да пишете и натиснете Enter, за да се покажат резултатите