В тази тема ще ви запознаем:
Как да се определи верификацията?
Каква е ролята на верификацията в НАССР плана?
Каква е ролята на валидацията?
Създаване на верификационни процедури.
Какво е верификация?
Това са дейности, различни от мониторинга, които определят валидността на НАССР плана и потвърждават, че системата работи съгласно плана.
Вярвай на това, което потвърдиш!
Верификацията осигурява ниво на доверие, че НАССР плана се базира на солидни научни принципи и е адекватен за контрол на опасностите, свързани с продукта или на изпълнявания процес.
Елементи на верификацията:
- Валидация;
- Дейности по потвърждаването на ККТ: калибриране на средствата за мониторинг, преглед на записите за калибрирането, вземане на целеви проби и тестването им, преглед на записите за определяне на ККТ;
- Верификация на системата HACCP: наблюдение и преглед, микробиологично изпитване и тестване на готовия продукт;
- Агенции за контрол на БХ
Какво е валидация?
Елемент от верификацията, поставяща ударението на събирането и оценяването на техническа информация за определяне дали, ако НАССР плана е изпълнен напълно, ще може да контролира ефективно опасностите.
Кой валидира НАССР плана?
HACCP групата и/или отделни квалифицирани обучени за тази цел лица.
Валидирането е научен или технически преглед на всяка част от НАССР плана от анализите на опасностите през всяка ККТ.
Честота на валидиране – първоначално и винаги, когато е необходимо:
– при промяна в суровините;
– при промяна на продукта или процеса;
– при намерени тежки несъответствия;
– при повтарящи се отклонения от КЛ;
– нова информация за рисковете или контролните мерки;
– наблюдения на място на процесите:
– нови практики при дистрибуцията и продажбата на продукта.
Калибрация се извършва на оборудване и инструменти, използвани при мониторинга или верификацията. Провежда се толкова често, колкото да осигури акуратността на измерването.
Акуратността се проверява срещу признат стандарт в условия близки или идентични на реалните.
Примери:
1. Термометър, използван за монитиране на температурата в ККТ за топлинен процес. Акуратността се проверява срещу сертифициран термометер на водна баня.
2. Температурната графиката на пастьоризационния процес трябва да се сравни със сертифициран термометер.
3. РH метъра е калибриран срещу рН буферен стандартен разтвор 7.0 и 4.0, когато се използва за тестване на продукти с рН на крайният продукт между 3.8 и 4.2.
Преглед на записите по калибрирането – нужно е да съдържат: дата на калибриране, използвани методи и резултатите от тестове.
Кога се вземат целеви проби и се тестват?
За проверка на съответствието на купуваните суровини със спецификациите за закупуване.
Пример: Тестване на скаридите за сулфити на тримесечна база; периодично тестване на пастьоризираните яйчни белтъци за Salmonella; измерване на вътрешната температура след термичната преработка.
Преглед на записите за определяне на KKT – нужно е да съдържат: записите на мониторинга и записите по предприемане на корективните действия.
Верификация на НАССР системата
Определя дали НАССР плана е изпълняван.
Честотата на верификация на НАССР системата следва да бъде ежегодна, или при поява на проблеми в работата на системата, или големи промени в продуктите и процесите
Дейности по верификацията на системата HACCP:
- Проверка на съответствието на описанието на продукта и диаграмата на поточността.
- Проверка дали ККТ е монитирана съгласно изискванията на НАССР плана.
- Проверка дали процесите оперират съгласно наложените КЛ;
- Проверка дали записите се водят редовно и на изискваните от плана времеви интервали.
- Проверка дали дейностите по мониторинга са изпълнявани на местата и с честота, определени в плана.
- Проверка дали корективните мерки са изпълнявани, когато се е наблюдавало отклонение от критичните лимити.
- Проверка дали оборудването е било калибрирано съгласно честотата, определена в НАССР плана.
Микробиологичното изпитване и тестване на готовия продукт за верификация на HACCP системата не е ефективно за рутинен мониторинг, но може да се използва за определяне дали всички операции са под контрол.
Програма за извършване на верификацията в предприятието
Дейност
Първоначално валидиране на НАССР плана.
Последваща валидация на НАССР плана.
Верификация на мониторинга на ККТ според плана (пр. монитиране на температурата и времето за обработка на скаридите)
Преглед на мониторинга и корективните действия записани, за да удостоверят съответствието с плана.
– Преоценка на НАССР плана
Честота
По време на първоначалното въвеждане на плана.
Когато се променят критичните лимити, големи промени в процесите или продуктите, оборудването, забелязани недостатъци на системата и др.
Според НАССР плана (пр. Преглед на дневните записи) u
Седмично
Ежегодно
Верификация от одит по БХ:
- Преглед на НАССР плана и всички негови изменения.
- Преглед на записите на ККТ.
- Преглед на записите от корективните действия.
- Преглед на записите от верификация.
- Визуална инспекция на операциите, за да удостовери, че НАССР е
изпълняван и записите се съхраняват. - Вземане на внезапни проби и анализирането им.