Полезната дъвка на Дарина – от рози, карамфил и дървото на маите чикле

 In Бизнес истории

Децата са източник на вдъхновение, творчество и нови открития и случаят на Дарина Сотирова е един от многото примери за това. От полиграфист, а сега и маркетолог, младата майка е на път да стане производител на революционни за българския пазар полезни дъвки, за чието изобретяване е провокирана от детето си.

Но за да стигне дотук, Дарина изминава дълъг път – средното й образование и бакалавърската й степен са в сферата на полиграфията, много години работи в печатници и рекламни агенции, а работата й е свързана с графичен дизайн и предпечат. Преди 6 г. започва работа в в маркетинговия отдел на чужда козметична компания, а после и в българска фармацевтична фирма за производство на хранителни добавки.

За пръв път се замисля какво съдържат дъвките на пазара по време на майчинството си, когато първото й дете започва да проявява интерес към тях. „Със сигурност бях повлияна от работата си в козметичната компания, която имаше продукти за орална грижа-  пасти за зъби, води за уста, но и ми направи впечатление, че дъвката е абсолютно некачествен продукт. Гумата за нея се произвежда на основата на нефтени деривати и, понеже не се разгражда, силно замърсява околната среда“, казва Дарина. Много често птиците мислят изхвърлените дъвки в парка за хляб и са привлечени от тях, но като се опитват да ги изядат, това ги убива.

Друг проблем са подсладителите в дъвките – вместо захар се влага аспартам, а има много доказателства, че е вреден и дори смъртоносен. Мнозина смятат, че нискокалоричният подсладител, известен още като Equal, E 951, N.Sweet и Spoonful, е добра алтернатива на захарта. Всъщност в организма той се преобразува във формалдехид –  вещество, което причинява рак. Аспартамът се хидролизира в стомашно-чревния тракт на метанол, фенилаланин и аспарагинова киселина. Във високи количества фенилаланинът може да е опасен за бременни жени.

„Влагането на подсладители има и други минуси – лъжем организма, че му подаваме безопасна алтернатива на захарта. Факт е, че бялата захар е изключително вредна, но не смятам, че алтернативата е в различните подсладители, да не говорим за аспартам. Дори стевията не е удачен вариант, освен ако нямаш медицински показания да не консумираш захар. Ако се налага да се хапне нещо сладко, по-добре да е бяла или кафява захар в малки количества, отколкото подсладител. Когато му вкараш подсладител, го заблуждаваш, че това не е глюкоза, и той може да не произведе достатъчно количество инсулин. Така захарта остава неразградена, а това води до диабет“, казва Дарина.

Тя отчита и безспорните ползи от дъвката – при полети със самолет помага за по-лесно преодоляване на промяната в атмосферното налягане, освен това истинската дъвка се разгражда в стомаха. Затова младата жена започва да проучва варианти за производство на натурална дъвка от биоразградими съставки. „Обърнах се към големи производители у нас, свързах се с чешка компания, която произвежда дъвки..Но в България не се получиха нещата – оказа се, че производителите не познават състава на една натурална дъвка.  Чешката фирма имаше много рецепти, но за мен бяха непосилни количествата, които искаха да изпълнявам на годишна база. Стигнах до извода, че трябва да се боря съвсем сама“, казва Дарина.

Удря на камък и с намирането на технолог, който да й помогне за рецептата – продуктът е уникален, със специфични съставки, на които се разчита за получаването на еднакво качество на всяка партида. Популярните в България суровини за натурална дъвка са мастика и пчелен восък. Мастиката е ароматна смола от мастиково дърво, популярна от древността със своите лечебни свойства. Тя е първата натурална дъвка в света, има мощно антимикробно действие и предпазва от натрупване на зъбна плака.

Пчелният восък пък е истинско лекарство от пчелите, тъй като съдържа ценни етерични масла и витамини. Има противовирусно и антимикробно действие, действа и обезболяващо. „Опитах се да направя дъвка от тези две съставки, която да не се разпада в устата, но не се получи и се отказах“, разказва Дарина. Минава време, проучва китайския пазар, но открива, че там масово работят с изкуствени суровини. Така попада на американска дъвка, чийто състав се заема да проучи сериозно.  Открива, че смолата е от мексиканското дърво чикле (chicle), което е било добре познато на ацтеките и маите, а ранните европейски заселници го ценели заради финия му вкус и високото съдържание на захар. Навремето смолата от дървото чикле се е дъвчела с цел потискане на глада, за освежаване на дъха и поддържане чистотата на зъбите.

През 60-те години на миналия век повечето компании за производство на дъвки преминават от чикле към синтетична гума на базата на бутадиен , който е много по-евтин. Малко компании продължават да държат на натуралния произход на дъвките си. Въпреки това Дарина успява да намери производител и доставчик.

„Тази суровина е страхотна, много лесно се работи с нея и си сигурен, че всеки път ще е еднакво…Освен това самото дърво се отглежда и използва по щадящ начин – имаш право да правиш разрези по кората му, като спазваш определено разстояние и то веднъж на 5-6 години, за да може дървото да расте“, разказва Дарина.

Ароматите, подсладителите и различните вкусове на дъвките й ще бъдат родно производство – българска роза, плодове, арония, мента, здравец. Дъвките ще бъдат в две категории – детска с плодови съставки, за да се хресва на малките, и линия за възрастни, която ще е по-сериозно ориентирана към здравето на венците и устната хигиена – с карамфил и различни подправки.

Дарина живее в София и планира да устрои бъдещото си производство на дъвки в столицата. Тя е сред участниците в тазгодишната Академия „Пендара“ за обучение на начинаещи малки и микропредприемачи. „Академията ми беше полезна с абсолютно всичко – възхитена съм от организацията, програмата, провеждането. Досега идеята за дъвките беше само в моята глава и изобщо не знаех дали може да просъществува и да се развие. Академията ми показа, че има светлина в тунела – срещнах се със страхотни хора, които имаха различни идеи, видях, че всеки се бори по някакъв начин и намира път за реализирането им. Имаше много професионалисти, чиято подкрепа усетих. А начертавайки стъпки напред, виждаш ясно какво да направиш“, казва Дарина. И при нея вече е ясно – раждане на второто й детенце след два месеца и….малка фабричка за дъвки.

 

Автор: Екатерина Терзиева

Recommended Posts

Напиши коментар

0

Започнете да пишете и натиснете Enter, за да се покажат резултатите