Бел муж не е бял мъж на диалектен език, както биха си помислили мнозина. С това странно име е обозначено традиционното ястие на торлаците, които живеят в западна Стара планина от двете страни на българо-сръбската граница.То се приготвя по жътва за работниците на полето. Според легендата, някога жътварите гощавали Свети Петър със сирене, но времето било толкова горещо, че то се разтопило. Тогава светецът го поръсил с брашно и се получила вкусна гозба за чудо и приказ.
Продукти
- 1 кг прясно меко сирене
- 200 г брашно
- 1 ч.л. сол
- 200 мл овче прясно мляко
Приготвяне
Сиренето се поставя в дълбок съд и отгоре се сипват солта и разтвореното във вода брашно. Готви се на силен огън, като непрекъснато се разбърква с дървена лъжица, докато се сгъсти.