Бонбони от Смилянски фасул

Десерт, който можете да опитате само в с. Смилян.

Продукти

400 гр. Смилянски фасул – дребен или едър, 50 гр. стевия на прах, 100 гр. пудра захар, 100 -150 гр. безсолно масло, 150 гр. (1 блокче) сладкарски шоколад, 1 стрък мента за декорация

Приготвяне

В тенджера накисвате фасула вечерта във вода, на сутринта изхвърляте водата, изплаквате фасула с чиста вода и го слагате на котлона в тенджера с 1 л. студена вода и варите до отделяне на люспата от зърната. Когато е сварен, изхвърляте водата, отделяте люспите от зърната, измивате с топла вода и доливате 500 мл. топла вода и варите отново 10 мин. след кипване на водата. Сваляте от котлона и отцеждате в гевгир. В дълбок съд изсипвате фасулевите зърна, добавяте стевията на прах и 100 гр. безсолно масло. Оставяте маслото да се разтопи в горещата смес и я пасирате с миксер или пасатор. След което добавяте пудрата захар, като внимавате сместа да остане достатъчно плътна, без да е сипкава. От получената смес оформяте топчета, подреждате ги в съд върху хартия за печене и оставяте за около час в хладилника да стегне. Междувременно на водна баня разтопявате сладкарския шоколад с остатъка от маслото, като разбърквате непрекъснато за да се получи хомогенна полутечна смес с гладка текстура за глазура. Оставяте да се охлади до полутечно състояние. В така приготвената глазура потапяте охладените фасулеви топчета и подреждате върху метална мрежа или хартия за печене, за да оттече излишният шоколад. След което отново поставяте вече готовите бонбони за 2 часа в хладилник, да стегне шоколадовата глазура. Сервирате с украса от свежа мента или маточина.

Вашият коментар

Item added to cart.
0 items - лв.