Джолан с кисело зеле и кървавица

pin_fill_sharp_circle Created with Sketch. РАЙОН: Старосел, Хисар

АВТОР: Стоянка Кънева

Традиционно ястие за Старосел. Приготвяло се е по Йордановден, Ивановден и други зимни празници, когато се е ходило на гости на кумовете и “побащима”.


Съставки

  • ~ 1 кг. кисело зеле, нарязано
  • ~ 1 кг. крехък свински джолан
  • ~ 800 г Староселска кървавица
  • ~ 200 г прясна сланина
  • сол на вкус и при необходимост
  • червен пипер
  • ~ 1 к.ч. олио
  • ~ 500 мл. вода

Приготвяне

На дъното на голяма дълбока тенджера първо се разстила малко от нарязаното зеле. Върху него се редят едрите парчета джолан, кървавица и сланина. Отгоре се допълва с останалото количество зеле. Поръсва се с червен пипер на вкус, добавя се олиото и водата.
Ястието се оставя да къкри на умерен до слаб огън на котлона. Не се разбърква.
След около 4о мин. е готово.

Вашият коментар

Item added to cart.
0 items - лв.