Фасул с кочен

Смилянският фасул е сорт боб, който се отглежда само и единствено в родопското село Смилян. Той е в процес на защита като географско указание (ЗГУ) и се отличава с пъстри или чисто бели бобчета с големи размери. Те се топят в устата.

Фасул с кочен е типично ястие за селата Смилян и Могилица.

Продукти

10 шепи фасул, 1 ч. ч. нарязан бял кочен (алабаш), 1 глава лук, 2 моркова, 1 ч. ч. олио, брашно, сол, червен пипер, масло

Приготвяне

Накисва се фасулът за 5-6 часа. Заедно с лука, морковите, белия кочен и олиото се залива със студена вода и се вари. 15-20 минути преди готовност, се осоляват и се прибавя запръжката от олио, брашно и червен пипер. При сервиране се прибавя запържено масло.

Вашият коментар

Item added to cart.
0 items - лв.