Комбус

Снимкa: личен архив на автора

pin_fill_sharp_circle Created with Sketch. РАЙОН:

Комбус е древно ястие с щавляк и сухи червени чушки от Северозападна България.

АВТОР: Перуника Илиева

Когато бях малка, чаках с нетърпение пролетната ваканция. Отивах на село и се наслаждавах на красивата природа. Тогава не осъзнавах колко важно е да бъдем близо до природата, но чувствах силата й и несъзнато си я търсех. Спомням си как баба ми сядаше на малко столче пред къщата и чистеше щавляка, който дядо ми беше набрал в градината.

Обичах всички селски манджички и салатки, но комбусът си остана мое любимо ястие. Сега, след много години на “модерен” живот, си давам сметка колко малко ни трябва, за да бъдем щастливи, за да бъде храната ни вкусна, за да бъде денят ни спокоен и усмихнат. Споделям рецептата за едно уникално вкусно ястие, което научих от моята баба.


Съставки

Количества според наличното и на вкус.

  • 3 връзки щавляк (така се нарича лапада по северняшки)
  • 2 глави стар лук
  • 4-5 сухи чушки
  • 1-2 сухи люти чушлета
  • 1 ч. ч. олио
  • сол на вкус
  • яице – по желание

Приготвяне

Количества според наличното и на вкус.

  • Сухите чушки се изплакват и се накисват в гореща вода докато омекнат. Отделя се месото от люспите.
  • Лападът се попарва във вряла и леко подсолена вода.
  • Лукът се нарязва на ситно и се запържва в малко мазнина.
  • Овкусява се с червен пипер и сол на вкус, добавя се лапада, месцето от чушките и се долива малко от водата, в която е бил попарен.
  • Изчаква се да клокне няколко пъти (леко завиране). Овкусява се с пресен магданоз.
  • Може да се чукне и едно яйце малко преди да се махне от котлона или да се комбинира с поширано яйце.

Вашият коментар

Item added to cart.
0 items - лв.