Домашно свит кус-кус, който местните произнасят като “кускуз”.
Типично ястие за родопското село Могилица.
Продукти
Бяло брашно, царевично брашно, царевичен грис, малко трохи от хляб, 1 л солена вода
Приготвяне
На земята се застила една голяма покривка (софролок), върху която се слагат нощвите. В тях се изсипва хлябът на трохи, от едната страна се поставя кръга за точене, на който се пресява бялото брашно. До него се слага царевичното брашно и царевичният грис. От другата страна на малко столче или масичка се слага солената вода и джезвето за сипване на водата, когато се свива кус-куза. Върху трохите хляб се слага по-малко от брашната, сипва се по малко от солената вода и започва да се свива, като двете жени въртят ръцете си по посока на часовниковата стрелка и това се повтаря. Като се свие повече, слага се в решето, за да се отсее дребното, а това, което е в решетото, се изсипва в голяма тава. Дребното в нощвите се прави с две ръце на връхче (конус). Пак се полива по малко от солената вода, бяло, царевично брашно, грис и пак се свива, докато се напълнят две тави. Докато се свива кус-куза, на печката се слага казан, в който има висока дървена скара. Може и желязна, но върху нея се слага дървен обръч и пръчки, за да не допира тензухът до желязото, а водата да е под нивото на скарата. Тензухът трябва да е голям и върху него се изсипват тавите с кус-куз, като хубаво се слага по краищата и се завива. Тензухът трябва да е намокрен, за да не налепва. Трябва да ври не по малко от 1 час. Проверява се да не остане суров. След това се изсипва върху голяма покривка и се стрива, докато е още съвсем
топъл. Разстила се на тънко до пълното му изсушаване, за да не мухляса. Съхранява се в книжни кесии или тензухени торбички.