Нафпавок

 In Пиринска и шопска кухня
deshka_nafpavok_01

Нафпавок е сурово изсушен месен деликатес, който има дълга традиция в българската кулинария и консервиране. Преди повече от век се е правел във всички села от Разложката котловина – Елешница, Баня, Долно Драглище, Горно Драглище, Добърско, Годлево, Бачево. Днес го приготвя единствено Дешка Кротева от Горно Драглище, домакин на къща за гости „Дешка“. Нафпавокът е подобие на банския старец, но за разлика от него се прави само през декември и януари. Приготвя се от рибица, бут и плешка.  Името на този интересен и вкусен колбас идва от пълненето на накълцаното месо в мехурите – то се тъпче, “нафпва”, както казват местните, а после се добавят подправките – риган, джоджен, домашна чубрица, кимион, мента, черен пипер и сол. Суши се много дълго време върху специални решетки, за да може да циркулира въздух около него. След това се заравя в пепел, която го предпазва от разваляне.

Последни статии

Напиши коментар

0

Започнете да пишете и натиснете Enter, за да се покажат резултатите