Пляска

Пляската е много простичка, тя е типично ястие-закуска от петричкия край. Историята разказва, че местните са забърквали само брашно (пшенично, царевично или друго) с вода в консистенция като за гъсти палачинки и са добавяли към тази смес всякакви ядливи билки и треви от гората. Днес домакините добавят към сместа и яйчица, кисело мляко, сода, за да стане по-вкусна. И наистина е вкусна, малко по-различна от баницата със зелении.

Продукти

  • 2 ч.ч. брашно
  • 1,5 ч.ч. вода
  • 2 яйца
  • сол на вкус
  • 2-3 с.л. масло

За плънката

  • 2 връзки пресен лук
  • 1 връзка магданоз
  • 2 с.л. олио
  • сол на вкус

Приготвяне

Нарежете на ситно лука и магданоза. Задушете ги в олиото и посолете.

С домакинска бъркалка разбъркайте яйцата, водата и брашното. Посолете.

Сложете маслото в тава и го загрейте във фурна на 200* докато се стопи и покафенее.

Върху маслото сипете половината от кашата. Изпечете във фурната около 4 – 5 минути колкото да засъхне повърхността. Получава се тънка влажна основа, наподобяваща твърда палачинка на фурна.

Върху кората разнесете равномерно плънката и залейте отгоре с останалата каша.

Изпечете пляската за около 30-40 минути докато добре се зачерви. Сервирайте топла или студена, нарязана на парчета.

Източник: Рукие Изирова и Зюмка Изирова, домакини на Къща за гости “Орхидея” в с. Яворница

Вашият коментар

Item added to cart.
0 items - лв.