Полейник

 In Пиринска и шопска кухня

Полейникът (или още “чеснало”) се приготвя през зимата и е задължително да бъде на трапезата по време на гудева кът, т. е. времето, когато се колят прасетата (гудетата). А това е времето, когато в разложко приготвят и уникалния нафпавок. И да го изречем , както казват там –  “Нафпавок, оти се нафпава”.

Полейник в разложко наричат едно много семпло и лесно ястие, съставено от прясно изпържено свинско месо и мека питка. Прясно свинско се нарязва на хапки и се изпържва напълно натурално в малко мазнинка от неговата си сланинка. Не се слагат никакви подправки, освен сол. Залага се изцяло на пресния вкус на месото. Изпържените мръвки се отцеждат от мазнината и се изсипват в средата на голям плитък съд, например обикновена тава. Топлата изпечена питка се разчупва на късове и всеки комат се топва в мазнинката от пърженето. Напоеният хляб се подрежда като пръстен около месото. А след това взимаш с ръце парче хляб, няколко пържени мръвки и това е всичко. Сами разбирате вече защо ястието се нарича Полейник. Всичко идва от напоения с вкусен сос от пърженето хляб. Червеното вино никога не стига, смехът не стихва и осъзнаваш, че простичките неща са най-истински. И като добавим и това, че в дома на Дешка се готви само на печка с дърва, щастие!

Продукти

  • 175 г бяло брашно
  • 175 г пълнозърнесто брашно
  • 350 мл хладка вода
  • 20 г прясна мая
  • 1/2 ч.л. сол
  • олио за намазване на тавата

Приготвяне

Смесете двата вида брашно и солта. Разтворете маята във водата. Смесете всичко и разбъркайте с бъркалка, лъжица или просто с ръка. Ще получите гъста и лепкава смес.

Покрийте тестото с кърпа и оставете да се надигне. След това разбъркайте с лъжица за да спаде. Отново оставете да втаса и отново разбъркайте. Направете това общо три пъти. Ще забележите, че тестото всеки път става все по-еластично. Бъдете внимателни само да не превтаса. Тестото е с много малко брашно и бързо шупва. Ако го изтървете и превтаса няма да се надигне при печенето.

Загрейте фурната на 200*. Намажете тава с олио или я постелете с хартия за печене. Много внимателно изсипете втасалото тесто, просто го излейте в тавата. Оставете го за 10 минути, ако леко е спаднало, но не повече. След това изпечете питката за около 30-35 минути до зачервяване.

Разчупете питката леко топла, но не гореща. Ще останете очаровани от шуплите в тестото, от еластичността и аромата на квас.

Автор на текста: Йоланта Делибозова – Йоли
Източник: www.yoli-bg.com

Последни статии

Напиши коментар

0

Започнете да пишете и натиснете Enter, за да се покажат резултатите