
РАЙОН: Кюстендил
АВТОР: Миродинка Василева
ПРЕЖИВЯВАНЕ: На гости у Миродинка с попарник и скроб
Тази рецепта съм я научила от възрастните жени в селото – стара, изпитана и пълна с вкусове.
Съставки
- 1.500 кг. ориз
- 2 стръка праз лук
- 2 глави кромит лук
- 2 голями моркови
- 1 чаша млени орехи
- 50 гр. стафиди
- 3-4 ч. л. сол
- 3 ч. л. червен пипер
- 500 мл. олио
- 1 ч. л. чубрица
- 1 ч. л. черен пипер
- 1 голяма кисела зелка
- 10-12 бр. червени сухи чушки
Приготвяне
Нарязваме на едро праз лука, кромида и морковите на ситно, след което ги задушаваме за 10 минути.
Добавяме ориза, солта, подправките и червения пипер, разбъркваме и задушаваме още 5-6 минути. След това наливаме 500 мл гореща вода.
Когато оризът поеме течността, сваляме сместа от котлона и добавяме смлените орехи.
При оформянето на сармите слагаме в зелевото листо по една стафида и завиваме.
Пълним чушките със същата плънка, като във всяка добавяме по три стафиди.
Подреждаме сармите и пълнените чушки в дълбока тава, заливаме с гореща вода – около три пръста над продуктите, и печем на 180-200°C за 2 часа.
След като ястието е готово, заливаме със сгорещено олио, в което сме запържили червен пипер.
Открий преживяване
Пълнозърнеста пица на пещ
Обиколка на Етно Център Раждавица с баница и боза
Възстановка на обичая “гелина” с писане на булка и домашен обяд в Рибново
На гости при дерменджията Свилен Класанов
Сусамов тур
Урок с Ани за мандраджийски катми със сурватково тесто
На раздумка с добруджански лападник
На гости у Дарина с работилница за козунак