Шупла

pin_fill_sharp_circle Created with Sketch. РАЙОН: Разлог

АВТОР: Дешка

В Разлог и региона са познати различни рецепти за шупла. В някои от тях, шуплата е хрупкава в други е мека и тестена, в трети- запечена на няколко пласта във фурна.

Шупла по  Разложки
Шупла по Белишки
Шупла по Велинградски
Шупла по Бански


Съставки

  • 2-3 яйца
  • 400мл. кисело мляко
  • 1 ч.л. сода бикарбонат
  • 500 гр. брашно с щипка сол
  • 1 купичка натрошено сиренеБучка масло

Приготвяне

Яйцата се разбъркват в дълбока купа. От киселото мляко се отнема 1 чаена чаша и в нея се активира содата. Добавя се киселото мляко и чашата с кипналата сода.Разбърква се и внимателно се пресява и разбърква брашното с щипка сол. Получава се гъста течност, напомняща консистенцията на боза.
Фурната се загрява предварително на висока температура. Тава с кръгла форма се нагрява в фурната, след което се пуска бучка масло, която се размазва хубаво и отново за минута се връща във фурната. Горещата тава се изважда и внимателно в нея се разлива течността. Връща се във фурната. След като тестото хване коричка, дърпа се отново, намазва се с масло и се поръсва със сирене. Запича се финално.
Още топлата шупла се разкъсва на парчета, слага се в плитка чиния и се сервира със студена мътеница.

Вашият коментар

Item added to cart.
0 items - лв.