Смилянският фасул е сорт боб, който се отглежда само и единствено в родопското село Смилян. Той е в процес на защита като географско указание (ЗГУ) и се отличава с пъстри или чисто бели бобчета с големи размери. Те се топят в устата.
Зеленият фасул на фурна по смилянски е типично ястие за селото.
Продукти
1 кг зелен фасул, 1 кафена чаша галета, 1 чаена чаша кисело мляко, 3 яйца, 1 пакет масло, 1 връзка копър, ½ връзка магданоз, сол
Приготвяне
Фасулът се измива, нарязва се и се сварява в подсолена вода. Отцежда се в гевгир и след охлаждане се смесва с разбитите яйца и киселото мляко, ситно нарязаният копър и сол. Получената смес се изсипва в намаслена тава и се поръсва с галета. Отгоре заливаме с разтопеното масло. Запичаме в нагорещена фурна до зачервяване на галетата. Поръсваме със ситно нарязания пресен магданоз. Сервира се със зелена салата и пържени филии.