Зелеви сарми с ориз и орехи

Типично ястие за Чипровци.

Продукти

Една глава кисело зеле, 2 глави лук,  1 ч. ч. ориз, 1 к. ч. ситно нарязани орехи, 6 с. л. олио, 1 ч. л. червен пипер, душичина, джоджен, черен пипер, сол

Приготвяне

Отделяте по-големите зелеви листа, а останалото зеле нарязвате на ситно. Нарязвате лука на ситно и го задушавате в олиото и малко вода. Щом поомекне, прибавяте ориза и пържите, докато стане прозрачен. Отстранявате от огъня и прибавяте орехите, червения пипер и останалите подправки. Разпределяте сместа върху отделните зелеви листа и завивате сармички. Разстилате нарязаното зеле в тенджерата и нареждате отгоре сармичките. Наливате 1 ч. ч. зелев сок и 2 ч. ч. топла вода. Затискате сармите с чиния и слагате тенджерата на силен огън. Щом заври, намалявате котлона и оставяте ястието да къкри на слаб огън до готовност. Поднасяте сармите студени, поръсени с черен пипер.

Вашият коментар

Item added to cart.
0 items - лв.