Смилянският фасул е сорт боб, който се отглежда само и единствено в родопското село Смилян. Той е в процес на защита като географско указание (ЗГУ) и се отличава с пъстри или чисто бели бобчета с големи размери. Те се топят в устата.
Зелевите сарми със счукан фасул са типично ястие за селото.
Продукти
2 чаени чаши фасул, 1 супена лъжица червен пипер, 2 супени лъжици мас, 1 глава кромид лук, 1 кафена чаша олио, черен пипер, джоджен, чубрица, зелеви листа от кисело зеле
Приготвяне
Фасулът се счуква на ситно в метално хаванче и се залива в дълбок съд с гореща вода, като се оставя за два часа, за да набъбне. Изваждаме го и прецеждаме, после го запържваме в олиото с нарязания лук и червения пипер, добавяме подправките. С така получената плънка и зелевите листа загъваме сърмите. Подреждаме ги в тенджера, покриваме най-горния ред със зелеви листа, върху тях слагаме маста и добавяме от зелевата саламура, притискаме най-отгоре с обърната чиния и варим на тих огън около два часа -два часа и половина.