Траминера от Хан Крум се възражда

Малката изба “Джобкови” се намира в началото на село Хан Крум, обл. Шумен. Къщата на семейство Джобкови е разположена точно срещу входа на бившия голям държавен Винпром, след това несполучливо приватизиран. В голям период от време местните вина били легендарни. Мара Джобкова била осем години главен технолог в старата изба до нейното затваряне. Тя е прекарала целия си трудов стаж в лозарския район между Шумен и Осмар. От две години е технолог в собствената си винарска изба.

Случаят ме отведе на разговор и малка дегустация в къщата на семейство Джобкови. Идеята им за микровинарна се заражда още в началото на нашия век. По това време те са двама млади технолози, тя в избата в Осмар, а той в Шуменската пивоварна. Чудели се дали да започнат да произвеждат вино или бира, но в крайна сметка икономическата сметка дала превес на гроздовия еликсир. Много по-лесно е да предлагаш напитка с по-дълъг срок на годност и пазарна реализация, с потенциал за отлежаване и благородно „остаряване“. Но да излезеш на винения пазар не е никак лесно, въпреки натрупаните познания и професионален опит. Те се опитали да заделят средства, но в крайна сметка опрели и до банков кредит.

Говорим си ги тези неща, докато дегустираме две бели и две червени вина с мезе от козе сирене. Виното ми го наливат директно от съдовете, а сиренето е домашно приготвено от съседи. Има и малка мандра в Осмар, откъдето може да се купуват сирене и кашкавал от козе и овче мляко. Разпитвам домакините за пазарната реализация и за туризма. Те почти не рекламират, защото качеството и цените им на виното сами го продават. Но планират да увеличат годишните си обеми, които за момента са около 25 тона вино. Тогава ще имат нужда и от разширяване на пласмента си. В началото имали няколко участия на фермерския пазар в Шумен, след това намерили ключови партньори с хотели по Северното Черноморие. В района на Шуменското плато работят добре с три комплекса за селски туризъм, дори в единия от тях вече са си поръчали вино на едро, което ще бъде брандирано със собствени етикети.

Потенциала за развитие определено е добър, а Мара Джобкова се изкушава да направи и първото си биологично вино. В момента се грижи за био сертифициран масив с мерло в с. Зайчино ореше, откъдето се надява да произведе червено вино и розе, когато лозичките започнат да плододават след една година. В момента в листата на микровинарната фигурират четири вида бели вина (шардоне, траминер, совиньонблан, мускат), три вида червени (мавруд, пиноноар и купаж от мерло и каберне), както и едно розе от пиноноар. Но плановете са да се увеличават както видовете, така и количествата. Избата е едва на две години, но се развива в правилната посока.

А какво се случва с винения туризъм в района? Те са изпреварили подготвяните промени в закона за туризма и вече имат оборудвана зала за дегустации от края на 2016 г., където вече са посрещнали няколко групи. Много разчитат на доброто си партньорство с трите къщи за гости в района, които им изпращат своите гости с организиран транспорт. Планират да оформят и една беседка за топлите летни месеци в двора на къщата си сред цветните лехи. Продажбите на вино се случват на място или чрез техните партньори в района. Може да се поръчват и чрез куриер.

Мара Джобкова предлага домашно приготвена храна като комбинация към вината, когато се ангажира дегустация предварително. Тя е от Сеново, където живеят капанци. Техни специалитети са заешкия гювеч и мазния хляб със сирене, но може да се пробват и пелиновите телешки пържоли по осмарска рецепта, както и капанската баница.

От началото на 2017 г. избата вече предлага и собствен наложен пелин. Той се приготвя от най-доброто вино, което кисне в букет от билки и плодове. Технологичния му процес включва и характерното естествено газиране, което се получава от разпукването на зърната на ябълките и дюлите. Това не е просто вино, а лечебен еликсир. Препоръчва се при проблеми с храносмилането и нервите. А когато се консумира в подходяща компания, ефекта му се засилва.

Разделяме се с гостоприемните домакини с обещанието пак да им гостувам. Семейство Джобкови разчитат на двете си дъщери за дизайна на етикетите и рекламата в социалните мрежи. Те помагат и при продажбите. Планират да се представят на фермерските пазари във Варна и Бургас. Разчитат най-вече на доброто качество на виното и на справедливата му цена.

Микровинарна „Джобкови“
С. Хан Крум, ул.“Св.Св. Кирил и Методий“ 13
Тел: 0898 81 67 75, 0885 625 155
Е-мейл: forcius@abv.bg
Facebook: MicroWineryDjobkovi

Вашият коментар

Item added to cart.
0 items - лв.