VIM production

Интервюто с Мариана Мирчева е част от поредицата “Истории с човешко лице” на ежемесечния ни финансов бюлетин. В него успешни микро предприемачи отговарят на 8 еднакви въпроса за тяхната бизнес концепция и стартово финансиране.

 

Каква беше първата Ви идея? Как започнахте?

Идеята, с която започнахме като фирма, беше с друг вид производство. Брат ми е много добър в производството, а аз съм добра в маркетинга. Искахме да продължим започнатото от баща ми, но както се убеждавам и сега, новият път, който избрахме, е бил правилният. Изцяло нов и неизвестен, това е нашият път. Решихме спонтанно да произвеждаме студено пресовани масла и започнахме да търсим машини и материали. Ходихме в банки с молби за финансиране, сблъскахме се с много трудности. Виждах в очите на хората неразбирането за какво всъщност става въпрос, и това ме амбицира повече.

Как се оформи моделът Ви – какъв е бизнес моделът Ви в момента?

Бизнес моделът ни е персонализирано обслужване и директни продажби. За нас всеки клиент е важен, защото клиентите ни показват къде грешим и как да поправим грешките си, те ни помагат да разберем какво и как да правим. Всяка похвала и критика е от голямо значение за нас. Много държим на тези контакти, защото чрез тях вървим напред и се развиваме, което Как осигурихте нужните Ви средства и ресурси?

Когато решихме да започнем производството на студено пресовани масла намерихме фирма, която произвежда машини за студено пресоване в гр. Русе, което беше страхотно. Взехме оферта за машината и цената никак не беше малка. Започнах да обикалям банките, но получавах откази. Спомням си, че след поредния отказ се разплаках от безсилие и яд и си казах „Един ден те ще ни молят да ни дадат пари, но аз няма да искам!“. Тогава ми казаха за „Агробизнес център“ в гр. Кубрат, който се намира на 50 км. от Русе и аз отидох на среща. Безкрайно съм благодарна на Ася Неделчева и Павлин Петров, които повярваха в идеята ни и ни помогнаха с документите и връзката с Българска банка за развитие, с която работеха. Така през началото 2013 год. получихме финансиране за машината и я взехме. Това всъщност беше една малка крачка по пътя. Наложи се да вземем и оборотни средства от друга банка, с която работим и в момента, защото нямахме финанси за суровини и материали. С екипа, който сме и в момента, а именно семейна фирма от 3-ма човека, успяваме да изпълним всички поръчки на нашите клиенти, които стават все повече. Целта ни е да правим студено пресовани масла, които да са максимално пресни, затова вземаме по-малко суровина, която да пресоваме. Ние сме малка семейна фирма, но с големи амбиции!

Имаше ли някой или нещо, което Ви помогна в началото или докато развивахте бизнеса си? Разкажете повече…

Благодарна съм на много хора за подкрепата, която ни дадоха. Това са Фермерските пазари – Варна, Бургас, Шумен, Пловдив, София, хората от хранителните кооперативи във Варна, Пловдив, Бургас, Русе, Стара Загора, Велико Търново, София. Изложенията, на които бяхме поканени, магазините, които започнаха да предлагат от нашите масла, и най-вече клиентите ни. Те започнаха да предпочитат нашите продукти пред другите на пазара. Когато си доволен от един продукт, ти го препоръчваш на приятели и познати, което е най-добрата реклама за нас!

Кое беше и е най-успешно във Вашата практика?

Мога да ви разкажа една история, която ме кара да се гордея много. В такива моменти разбираш, че си натрупал опит и знание, което ти дава още много сила и хъс за работа. Миналата година през октомври ми се обади частен клиент, който искаше да му направим гроздово масло с негова суровина. Дотогава не бяхме правили такова масло, защото не можехме да намерим суровина, но аз бях убедена на 95%, че ще се справим. Клиентът ни изпрати малко количество семена за тест, които пресовахме и вече бях категорична, че ще успеем. Когато пристигна по-голямото количество семе, се оказа, че семената са от два вида грозде – бяло и червено, а ние бяхме тествали с червеното. Започнахме да го пресоваме, но семето от бялото грозде направи проблем. Получих повече информация от клиента, който не беше от Русе, че тези семена са били дадени преди това на друга фирма, но там не са успели. Това за нас беше голямо предизвикателство, да се докажем. Започнахме замервания на семената и тестове, това отнемаше време, защото семената бяха пресушени, което е грешка на другата фирма от където дойдоха. Отделихме около месец, но знаехме, че сме на прав път. Поддържахме непрекъснато връзка с клиента и го държах в течение какво се случва. Около Коледа миналата година, след всички тестове ние успяхме. Успяхме да изкараме и то не малко количество масло и да приключим в срок, който си бяхме определили. Клиентът ни дойде на място, стисна ръцете ни и каза: „Вие направихте чудеса!“ За нас това е голямо признание и доказателство, че правим всичко с хъс, любов и желание.

Кое Ви костваше най-голямо усилие или постигнахте най-трудно?

Всичко през което минахме ни костваше много, но си струваше. Трудно беше да вземем машината, след това намирането на пазар, защото ние бяхме напълно неизвестни, намирането на суровини и материали. Всичко това си го извървяхме стъпка по стъпка. Нищо от постигнатото дотук не ни е дадено даром, всичко сме направили с желание и воля, затова ни е много ценно и се гордеем с него.

Бихте ли направили нещо по друг начин?

Отговорът ми е „Не“. Когато минеш през всички трудности и пречки, си успял да създадеш буквално „от нищо-нещо“. Дори и да си направил една малка крачка, която ти е коствала големи усилия, всичко си струва. Това ти дава много повече опит, самочувствие и желание за още повече предизвикателства. Човек никога не трябва да забравя от къде е тръгнал, през какво е минал и за къде се е запътил. Благодарна съм на всички, които са до нас и с нас!

„В и М Продуктион“
Facebook: https://www.facebook.com/Vim-production-ltd-273449089423835/
Телефон: 0884/574 583; 0988/807 583
E-mail: vim_pro@abv.bg
Сайт: http://www.vimltd.eu/

Вашият коментар

Item added to cart.
0 items - лв.