РАЙОН: Чипровци
АВТОР: леля Нина от Чипровци
Орешникът е малко позната торлашка солена баница. По традиция се приготвя по Коледа в Чипровския край. Съвсем семпла и бърза рецепта, която обаче изненадва с наситен вкус.При едно от гостуванията ни в Гостоприемница Кипро леля Нина от Градчето на шевиците ни изненада и заедно я приготвихме с голямо удоволствие. Много ни хареса, затова решихме да публикуваме рецептата, но за да бъдем честни, а и в контекста на каузата ни “Дай, бабо, огънче”, традиционният орешник търпи лек рефреш за повече вкусово богатство. Опитайте и споделете после идеи. Може би е добре да се сервира с малко карамелизиран лук, или сушени домати в зехтин… Вие с какво бихте го гарнирали?
Съставки
- 10 Чипровски кори (традиционно препечени)
- 400 – 500 г смлени орехи
- сол на вкус
- 3-4 с.л. олио
Приготвяне
Орехите се сваряват за 15 – 20 мин. в подсолена вода и след това се изцеждат добре.
В намазнена с олио тава се нареждат чипровските кори като между тях равномерно се разпределят подсолените и сварени смлени орехи. Не добавяйте олио и повече вода, защото орехите ще отпуснат достатъчно мазнина и влага.
Намажете последната, най-горна кора с малко олио, за да омекне по време на печене.
Сложете готовата баница в студена фурна и тогава включете да загрява, за да има достатъчно време корите да попият влагата и мазнината на плънката. Настройте фурната на 180 градуса, и когато температурата бъде достигната, печете 45 мин.
Чипровският орешник може да бъде предложен както в солен (така повелява традицията), така и в подсладен по-съвременен вариант. Ако изберете втория, бъдете по-пестеливи в осоляването на орехите и поръсете готовата баница с пудра захар.