РАЙОН: Плевен
АВТОР: Читалище Гостиля и МИГ Долна Митрополия
В село Гостиля до Плевен живеят уникални българи – банатските, а кухнята им се отличава от тази, която традиционно познаваме. Искаме да ви споделим историята им, както и една вкусна тяхна рецепта по-долу.
Банатските българи произхождат от Северна България. Изселването им започва от 1689 год. и е в резултат на политическите и стопански условия по това време. Поради своята католическа вяра тези наши сънародници установяват връзки с Хабсбургската монархия и след австро-турските войни им е позволено да се заселят в областта Банат. Връщат се по нашите земи след Освобождението на България през 1878 г. и заживяват в селата Бърдарски геран, Драгомирово, Гостиля, Брегаре и Асеново.
Съставки
- 2 яйца
- щипка сол
- хладка вода
- 2 шепи брашно
- сирене – на око.
Приготвяне
Замесва се тесто, разточва се и се оставя да се отпусне. Слага се на маса покрита с покривка и се разтяга на ръка, докато може. Слага се плънка от яйце и сирене. Прегъва се два пъти и се отрязва. Нарязва се на квадратчета. Варят се в подсолена вода около 15 мин. Сервират се с трохи от стар хляб, запържени в олио и червен пипер. По желание може да се добави и някой сварен картоф.