Банатски тачки от Гостиля

pin_fill_sharp_circle Created with Sketch. РАЙОН: Плевен

АВТОР: Читалище Гостиля и МИГ Долна Митрополия

В село Гостиля до Плевен живеят уникални българи – банатските, а кухнята им се отличава от тази, която традиционно познаваме. Искаме да ви споделим историята им, както и една вкусна тяхна рецепта по-долу.

Банатските българи произхождат от Северна България. Изселването им започва от 1689 год. и е в резултат на политическите и стопански условия по това време. Поради своята католическа вяра тези наши сънародници установяват връзки с Хабсбургската монархия и след австро-турските войни им е позволено да се заселят в областта Банат. Връщат се по нашите земи след Освобождението на България през 1878 г. и заживяват в селата Бърдарски геран, Драгомирово, Гостиля, Брегаре и Асеново.


Съставки

  • 2 яйца
  • щипка сол
  • хладка вода
  • 2 шепи брашно
  • сирене – на око.

Приготвяне

Замесва се тесто, разточва се и се оставя да се отпусне. Слага се на маса покрита с покривка и се разтяга на ръка, докато може. Слага се плънка от яйце и сирене. Прегъва се два пъти и се отрязва. Нарязва се на квадратчета. Варят се в подсолена вода около 15 мин. Сервират се с трохи от стар хляб, запържени в олио и червен пипер. По желание може да се добави и някой сварен картоф.



Вашият коментар

Item added to cart.
0 items - лв.