Научно обоснована систематична система, идентифицираща специфичните опасности и мерките за техния контрол.
Базира се на предотвратяване на опасностите и намаляване на зависимостта от инспекция и тестване на безопасността на готовия продукт чрез неговата.
Може да се прилага при производството на първични суровини през цялата производствена верига чак до потребителя.
Позволява по-ефективно използване на ресурсите и времето от индустрията и контролните органи.
Поставя степента на контрол и отговорността в производството на ниво индустрия.
Въвежда контрол над всички аспекти на производството.
Допълва и изисква преоценка на въведените преди нея системи за контрол на качеството и безопасността, като част от систематичния подход и за тяхното интегриране в НАССР плана.
Възможно прилагане във всички сегменти или сектори на хранителната верига.
Необходими условия за внедряването на HACCP
Секторите да са въвели принципите за общата хигиена и/или ISO системата за управление на качеството (СУК)
Пълно включване и подкрепа от страна на управленския състав и работниците
Съвместима с въвеждането на TQMs, ISO 9000:2008 и ISO 22000:2005, FSMS 22000, PAS 220:2008
Пререквизитни програми
Необходима предпоставка (основа) за прилагане на системата НАССР.
Създават основните условия необходими за произвеждането на безопасни и качествени хранителни продукти (наръчници на база на международни и национални нормативни актове).
Ефективността им се оценява по време на разработването и прилагането на НАССР плана.
Редовно се документират и проверяват.
Въведени и ръководени отделно от НАССР плановете, но някои техни аспекти са включени и в НАССР плановете (пример: включване на рутинната поддръжка и калибровка в плана като част от дейността за проверка на прилагането на НАССР плана)