Предпоставка за успех на HACCP плана е пълен ангажимент на Ръководството и персонала
Определете екип с детайлни познания и опит:
– за продукта/ите, който се произвежда/т
– с използваната технология и оборудване
– процедури по преработката
– микробиология на храните и HACCP
Екипът следва да е информиран, интердисциплинарен и представителен (5-6 служители).
При нужда – включване на външни специалисти.
НАССР, разработен само от външни специалисти може да бъде погрешен, непълен и да отсъства поддръжка на ниво персонал.
Роля на координатора на НАССР екипа:
- Подходящо композиране на групата.
- Ръководи срещите на групата.
- Поддържа документацията от срещите.
- Координира работата.
- Систематично съблюдава изпълнението на плана.
- Разпределя работата.
- Консултации с ръководството на предприятието.
Ангажимент на ръководството – осигуряване на необходимите средства за:
- HACCP обучението на членовете на групата
- Време за срещите
- Административни разходи
- Разходи по набавяне на информацията.