Мониторинг е провеждане на предварително планирани последователни наблюдения или измервания с цел да се прецени дали съответната ККТ е под контрол, да се направи точен запис с цел използването му в бъдеще за проверка.
Създайте мониторна система за всяка ККТ.
Монитор е лице, което провежда мониторинга.
Задачи на мониторинга:
a. Да проследи операциите на системите в ККТ – тенденциозен анализ b. Да определи отклонението от КЛ (критичен лимит) – загуба на контрол
c. Да документира, че ККТ е била под контрол – съответствие с HACCP плана.
Начини за контрол
- Непрекъснат (100%) – предпочитан (идеален)
- Повтарящи се / рядко повтарящи се
Честотата трябва да е такава за да обезпечи, че ККТ е под контрол!
Важно! Трябва да осигурява бързи резултати (физическите и химическите анализи се предпочитат). Микробиологическите анализи са твърде бавни.
Проектиране на система за мониторинг
Системата за мониторинг определя:
- Какво ще се наблюдава – КАКВО?
- Как КЛ и превантивните мерки ще се наблюдават – КАК?
- Честота на мониторинга – КОГА?
- Кой ще го провежда – КОЙ?
- Точност на оборудването – КАЛИБРОВКА
Мониторинга в HACCP плана