Смилянският фасул е сорт боб, който се отглежда само и единствено в родопското село Смилян. Той е в процес на защита като географско указание (ЗГУ) и се отличава с пъстри или чисто бели бобчета с големи размери. Те се топят в устата.
Зеленият фасул с яйца на очи е типично ястие за селото.
Продукти
1 кг зелен фасул, 2 домата, 2 супени лъжици олио, 1/3 пакет масло, 6 яйца, 1 връзка пресен магданоз
Приготвяне
Фасулът се сварява в подсолена вода. Отцежда се в гевгир и свареният фасул се задушава в олиото за 10 минути. Изсипва се в тавичка, поръсва се с магданоз и с лъжицата оформяме 6 дупки в разстланата в тавата смес. Във всяка дупка слагаме по 1 сурово яйце, отгоре му – по 1 парче масло и по едно колелце домат. Запичаме до готовност на яйцата. Сервираме с кисело мляко или салата от настъргани червено цвекло, домати, чесън и хрян.