Типична наложена торлашка баница с ръчно-точени чипровски кори.
Специфичното при тази баница са корите обги, или домашно печени кори за баница. Правят се от брашно, вода, сол и малко оцет. Точат се на ръка и се налагат да се изсушат на печка с дърва за около 30-40 мин.
Рецепта #1
Продукти
10 кори, 5 яйца, 13 с. л. олио, 250 г сирене.
Приготвяне
Стените на тавата се намазват с мазнина. Друга тава се пълни с хладка вода и в нея всяка кора последователно се потапя се във водата, вади се и се полага в първата тава. Полива се с мазнина и се слагат 4 супени лъжици от плънката със сирене. По този начин се „къпят“ и намазват всички кори. След като и последната кора се наложи в тавата, се подгъват ръбчетата на корите. Ако е останала плънка, към нея може да се прибави малко газирана вода или сода за хляб, и да се разпредели отгоре на баницата. Баницата се оставя на стайна температура, докато печката се загрее до 180 градуса и след това се изпича за 30-40 мин. След като се изпече баницата, се постила фолио на кухненския плот или маса и тавата с баницата се изправя, опряна на стената. Остава така 20 минути, докато изстине. След това е готова да се отдели лесно от тавата.
Рецепта #2
Най-напред корите: замесвате ги с ½ кг брашно, щипка сол, няколко капки оцет и малко хладка вода. Тестото трябва да е нито е много твърдо, нито много меко.
Разделяте го на 10-12 топки. Разточвате ги на кора с диаметър около 30 см, като постоянно ръсите с брашно, за да не залепва. Изпичате ги на печка с дърва от двете страни, докато им се образуват мехурчета, а на места дори леко загорят.
Плънката: чуквате 4 яйца, 200 г сирена и колкото кори – толкова лъжици олио. Смесвате добре.
Намазнявате тава, в която ще печете баницата. Топвате всяка кора в друга тава с хладка вода и щипка сода. Кора по кора слагате в тавата за печене, като наръсвате с яйчено-сирената смес. Накрая бодете с вилица, за да влезе въздух.
Печете 40 минути на 180 градуса.
Като се опече, баницата се обръща наобратно върху съдове, за да се „отлепят“ корите.